Бухалки без граници срещу Делян Пеевски и страната
2

Бухалки без граници срещу Делян Пеевски и страната

Репортерите мълчат защо класацията им прилича на френска ласка в полза на група подсъдими олигарси

Когато дълги години си служиш с лъжи, няма как изведнъж да започнеш да казваш истината. Най-пресен пример за това е печално известната класация на задграничното НПО, любител на грантовете - „Репортери без граници“.

Организацията у нас е известна с това, че редовно се появява на сбирки на подсъдими олигарси и брани със зъби и нокти интересите им. Свобода на словото? За тях няма такова нещо. За да има свободно слово, първо трябва да си честен, а „репортерите“ не харесват това. Просто фактите не им служат за нищо.

Според отдавна дискредитираната организация „Репортери без граници“, България остава закотвена на непрестижното 111-то място по свобода на медиите в света. Критериите, по които се прави тази класация, са неясни, но очевидно на „репортерите“ им допада скрития, видим само от тях символизъм на трите единички, лесно се помни някак си. Със злостна наслада изданията от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и тези на ортаците му повтарят тази измислена класация и цитират, че страната ни се подрежда редом до африкански страни с екзотични имена и кървави диктатури.

Какъв цинизъм! Десетките, контролирани от мейнстрийма на Прокопиев медии, вият сладострастно от кеф, а именно те са тези, които разпространяват фалшиви новини и убиват истинската журналистика. С опорни точки, спуснати от мейлите на разградския олигарх. Желязната прегръдка на олигархията е стиснала като менгеме сайтове, издания, телевизии, а същите тези бълнуват за свободата на словото.

От „Телеграф медиа“ не сме от тези, които пеят във фалшивия хор и затова сме неудобни. Не ни обичат и заради това, че от години казваме истината за т.нар. „Репортери без граници“. Една псевдопрофесионална организация с неясно финансиране, която никога не е защитавала интересите на гилдията, но яростно брани интересите на мастития медиен бос Иво Прокопиев. Нито дума няма от „репортерите“ за признанието на Прокопиев, че контролира мейнстрийма – разбирай всички опорни точки, всички основни информационни потоци, повечето основни медии.

Тук се включват и фалшивите новини, по които разградският олигарх е доказан спец. Нито дума няма в докладите на „Репортери без граници“ за това. Нито дума нямаше в докладите им и за факта, че при представянето на т.нар. “Бяла книга за свободата на словото”, назначени от Прокопиев пъдари изгониха като мръсни котета представители на национални медии у нас.

Това е така, защото от години от тази организация действа като медийна бухалка на Прокопиев, с която той си разчиства сметки, тъй както умее – грубо, безцеремонно. Т.нар. „Репортери“ повтарят като папагали как издателят на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски контролира едва ли не всички печатни издания у нас, приписват му телевизии, какво ли не.

Повториха и късокраката лъжа на кръга „Капитал“, че Пеевски държи 80% от разпространението на печата у нас – нагла лъжа. Пеевски държи 0%, господа репортери. И винаги е държал толкова. Въпреки, че години наред се опитвахте да пробутате тази опашата лъжа за разпространението. Знаем и кой я създаде – преди няколко години дясната ръка на Прокопиев Теодор Захов си призна в

Брюксел, че доказателства за лъжата с разпространението няма, но пък трябва да бъде повтаряна до откат, докато хване вяра.

А самите репортери трябва да са наясно и за друго нещо - след тяхна среща с премиера Бойко борисов миналата година бе взето решение разпространението на печатни издания у нас да се извършва само от държавата в лицето на“Български пощи“. И те разпространяват всички вестници у нас, в ключително и изданията на „Телеграф медиа“. Учудени сме, господа репортери, че след като самите вие обявихте тази новина, сега така услужливо я забравяте.

Но бягането по тъча явно е сред специалните умения на НПО-то. Ние от „Телеграф медиа“ знаем най-добре това, след като се гоним с „Репортерите“ от години. Ние ги търсим, пишем им писма, ходихме и до централата им в Париж. Но така и не получихме отговори на основни въпроси – кой прави класацията, как се проверяват „фактите“ в нея, защо повече прилича на френска ласка в полза на група подсъдими олигарси, отколкото анализ на медийната среда в страната.

И след като мълчат – ние ще продължим да говорим, защото само така истината няма да бъде заглушена от опитите на шепа задкулисни играчи да се държат над водата.

„Телеграф медиа“ не се финансира нито от държавата, нито от чуждоземни грантове, нито от европрограми, а от честни пазарни принципи. За разлика от грант-журналистиката на кръга „Капитал“. Затова и Делян Пеевски и издаваните от него медии са „черната овца“ - защото не влизат в мръсните схеми на олигархията.

„Репортери без граници“ от години работят в пълен синхрон с олигарха Иво Прокопиев. Той държи в ръцете си дори българската секция на престижната иначе Дойче веле, какво остава за някакви си жадни и гладни „репортери“? Същата тази псевдопрофесионална организация се финансира по твърде съмнителен начин. Ако питате тях – от продажба на фотоалбуми и тениски. Сериозно ли? Фотоалбуми и тениски? Колко артистичен начин да скриеш неясното финансиране и физиономиите на плащачите, които „поръчват музиката“.

Т.нар. доклади на „Репортери без граници“ се пишат от десетина човека и това също е лесно да се провери. От тях едва една трета имат нещо общо с журналистиката. И то, с послушната „журналистика“ на Прокопиев и ортаци. Затова и Прокопиев и олигархия никога не попадат в докладите им.

Същите тези „Репортери“ не се посвениха да мародерстват върху паметта на убитата от неграмотен сексуален насилник Виктория Маринова от Русе. Като цинично я употребиха в докладите си.

Но „Репортери без граници“ не търсят истината. Тяхната истина също е написана в мейлите с опорни точки на разградския олигарх Прокопиев – да се дискредитира Делян Пеевски, да се дискредитира „Телеграф медиа“. Защото ние не се свеним да изкарваме наяве злоупотребите и престъпленията на олигархията. Щом се неудобни, значи сме си свършили работата. А „бухалките без граници“ на Прокопиев да чакат нови инструкции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.