0
  • Прогноза: 25% ще гласуват машинно, ЦИК показва днес устройствата
  • Започна зареждането с маски и дезинфектанти за СИК

С цел да се предотврати струпване на много хора на едно място при предаването на изборните книжа и бюлетините от вота на 4 април, част от РИК по места и общините предвиждат т.нар. „буферни зони“, където членовете на секциите да изчакват докато им дойде реда. 

  • Прогноза: 25% ще гласуват машинно, ЦИК показва днес устройствата
  • Започна зареждането с маски и дезинфектанти за СИК

С цел да се предотврати струпване на много хора на едно място при предаването на изборните книжа и бюлетините от вота на 4 април, част от РИК по места и общините предвиждат т.нар. „буферни зони“, където членовете на секциите да изчакват докато им дойде реда. 

Такъв е примерът от Кърджали, където РИК е взела решение за създаване на такива зони. В мотивите си те посочват, че в областта ще има близо 520 секции, в това число и подвижни. Според Изборния кодекс пък предаването на документите, а след това въвеждането на данните в изчислителния пункт в РИК, трябва да са става от трима члена от секция. Това на практика означава, че в деня на вота в РИК, който ще приема всички книжа в Дом на културата , ще се явят над 1500 човека. Така буферните зони

 в областта ще са общо 5.

 Три от тях в самият град Кърджали и по 1-на в общините Момчилград и Черноочене. Става дума са двете професионални гимназии и театъра в Кърджали, читалището в Момчилград и средното училище в село Пряпорец. От РИК уточняват, че „буферните зони“ представляват сгради, които осигуряват разделение между потоците от членове на секциите.

От община Перник също имат готовност да осигурят такива зони – около 4 броя, където в нощта на вота, СИК да изчакват реда си за предаване на изборните книжа. Окончателно решение все още не е взето, но се обсъжда, освен до историческия музей, да се включват двете фоайета на Двореца на културата, стола в сградата на община Перник и учебния корпус на Професионалната гимназия по туризъм.  Последните три ще може да се ползват от секциите Радомир, Земен и Ковачевци. Секциите от общините Брезник и Трън пък към момента планират да пристигат поетапно с автобуси в Перник и да изчакват реда си в буферни зони на паркинга до историческия музей.  Иначе самите секции от Перник ще си стоя по стаите и ще бъдат

викани по ред

 в зала „Панорама, където РИК приема документите.

Междувременно започна зареждането с маски, дезинфектанти, ръкавици, гащеризони за секциите. Така от областна администрация във Видин съобщиха, че са били доставени лични предпазни средства за нуждите на СИК и избирателите от областта. Преди няколко дни на заседание на ЦИК стана ясно, че те трябва да вземат своите предпазни средства от базата на БЧК в Лозен. ЦИК обаче поискаха съдействие за транспортирането или да ги получат на части защото нямат нужния склад.

Иначе в четвъртък ЦИК трябва да представи образеца на бюлетината и машините за гласуване. За да се спазят здравните мерки и изискванията за дистанция обаче, демонстрацията ще се проведе във фоайето. Вече стана ясно, че бюлетината за вота на 4 април ще бъде дълга 60 сантиметра. По-дълга ще е само в Благоевград, където има един независим кандидат. Иначе машини ще има в около 9400 секции в страната, въпреки че бяха поръчани 9600 устройства. Останалите са за разяснителната кампания. Машината изглежда по същия начин като тази на евровота през 2019-та. Дори 3000 от устройствата ще са същите, който сме използвали тогава. Междувременно в сряда проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване” прогнозира, че  около 25-27% от хората да гласуват машинно. Според него обаче като цяло гласуването с машини е по-рисково, защото

 лесно могат да бъдат хакнати.

 "Никое видеонаблюдение не може да гарантира нищо. Не е добре хората да бъдат наблюдавани, защото така са лесно управляеми", каза още той.  Повод за коментара му е решението на съда, с което отменят част от указанията на ЦИК и КЗЛД за забраната за снимане в секциите при броенето на бюлетините от страна на застъпници и наблюдатели. Всъщност ЦИК все още не е взела решение дали ще обжалва, а срокът за това е 14 дни. Иначе Константинов очаква гласоподавателите на тези избори да са към 3 милиона. По думите му на вота в чужбина ще гласуват около 150 000.

Граждани се жалят от предизборните
обиколки  на министрите

Граждани се жалят от предизборните обиколки на премиера Бойко Борисов, както и министри от кабинета – Костадин Ангелов, Десислава Ахладова, Николай Нанков, като за целта ползвали публичен ресурс. Това става ясно от публикуваните в регистъра жалби и сигнали на сайта на ЦИК. Последният пример пък е с областната управителска на Пловдив Дани Каназирева, която също е кандидат за депутат от ГЕРБ. Освен от министрите, гражданите пращат сигнали  и срещу лидерът на ‚Воля“ Веселин Марешки за подписваните от него договори с избиратели, в които той обещава нова бензиностанция в дадения регион,, ако спечелят поне 10 % на вота. От НФСБ пък възразяват срещу политиката на отразяване на БНТ. Друг гражданин пък недоволства, че ВМРО са ползвали  в агитационна брощура стилизиран вариант на флага. Преди седмица пък от „Демократична България“ се жалиха от общината във Велико Търново, че за поставянето на една масичка , от която да раздават листовки и диплянки, са им поискали такса за ползване на общинска площ.