Бюджетът за Националната здравноосигурителна каса бе приет на първо четене с 120 “за”, 88 “против” и без въздържали се. Финансирането на Касата и на здравеопазването са едни от приоритетите за бюджет 2020 г., наред с този за образование и отбрана.

По време на заседанието депутатите изразиха съмнение доколко средствата, които макар и увеличени, ще стигнат за справяне с проблемите в сектора.

“Това е нов бюджет със стари затлачени проблеми, бюджет на безхаберието и нарастващите разходи”, коментира Нигяр Джафер от ДПС. Според нея макар и да има ръст на средствата с 400 млн. лв., то все още стоят въпроси без отговори като това дали ще има подобрение в ефективността, по-високи заплати и дали задължениятя към чужди болници ще могат да се погасят. Мнението й бе подкрепено от проф. Георги Михайлов от БСП, който коментира, че въпреки увеличението на парите, то много специалисти няма да са с адекватни заплати. От ГЕРБ обаче наблегнаха на увеличените средства.

“Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв, каза Лъзечар Иванов лт ГЕРБ. По думите му българите получават всички постижения в областта на медицината като достъпа им до тях е по-добър спрямо други европейски страни. В края на дискусията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев успокои депутатите с думите, че споделя част от изказаните мнения.

“По отношение въпросите за профилактика, ранна диагностика и продължително лечение нямаме разлики”, обърна се Ананиев към Джафер и Михайлов. Той изтъкна още, че трябва да се действа внимателно, защото се работи с действащо в момента законодателство и “всяко необмислено движение може да доведе до хаос”. Накрая на изказването си ресорният министър сподели, че с този бюджет ще може да се покрият задължения към чужди здравни каси и през идната година няма да нарастват задълженията към други каси.

По темата: бюджет 2020 НЗОК
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

8 от 10 младежи не знаят къде им е втората пенсия (ТЕМАТА)

Над 80 на сто от осигуряващите се, които за пръв път започват работа, не знаят къде отиват парите им за втора пенсия, защото не избират сами  универсалния фонд за осигуряване на старините си. От близо 100 000 души едва 17 800 са направили сами своя избор. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на пенсионните дружества към края на 2018 г. 

Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

Възможността за избор за промяна на осигуряването e възможна от средата на 2015 година. Броят на лицата, подали заявление за промяна на осигуряването и прехвърляне на натрупаните в индивидуалната им партида в универсален пенсионен фонд средства във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, варира.