Бюджетът за Националната здравноосигурителна каса бе приет на първо четене с 120 “за”, 88 “против” и без въздържали се. Финансирането на Касата и на здравеопазването са едни от приоритетите за бюджет 2020 г., наред с този за образование и отбрана.

По време на заседанието депутатите изразиха съмнение доколко средствата, които макар и увеличени, ще стигнат за справяне с проблемите в сектора.

“Това е нов бюджет със стари затлачени проблеми, бюджет на безхаберието и нарастващите разходи”, коментира Нигяр Джафер от ДПС. Според нея макар и да има ръст на средствата с 400 млн. лв., то все още стоят въпроси без отговори като това дали ще има подобрение в ефективността, по-високи заплати и дали задължениятя към чужди болници ще могат да се погасят. Мнението й бе подкрепено от проф. Георги Михайлов от БСП, който коментира, че въпреки увеличението на парите, то много специалисти няма да са с адекватни заплати. От ГЕРБ обаче наблегнаха на увеличените средства.

“Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв, каза Лъзечар Иванов лт ГЕРБ. По думите му българите получават всички постижения в областта на медицината като достъпа им до тях е по-добър спрямо други европейски страни. В края на дискусията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев успокои депутатите с думите, че споделя част от изказаните мнения.

“По отношение въпросите за профилактика, ранна диагностика и продължително лечение нямаме разлики”, обърна се Ананиев към Джафер и Михайлов. Той изтъкна още, че трябва да се действа внимателно, защото се работи с действащо в момента законодателство и “всяко необмислено движение може да доведе до хаос”. Накрая на изказването си ресорният министър сподели, че с този бюджет ще може да се покрият задължения към чужди здравни каси и през идната година няма да нарастват задълженията към други каси.

По темата: бюджет 2020 НЗОК
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наредбата за касовите апарати се отлага с 6 месеца

Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от ведомството.

Банките: Делът на необслужваните кредити още е висок

Делът на необслужваните кредити още е висок, но се понижава бързо и е вече малко над 7%. Средата на ниски и отрицателни лихвени проценти ще продължи да има отражение върху цената на финансиране, нивата на нетния лихвен доход и лихвените маржове на банките. Това коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки в тримесечния бюлетин на организацията.

До края на месеца може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.