Бюджетът на Варна от над половин милиард лева

Бюджетът на Варна от над половин милиард лева

Общинският съвет прие бюджета на Варна за 2021 г. след близо двучасови дебати. За първи път общината ще разполага с над половин милиарден бюджет. Финансовата рамка е  зa 556,7 млн. лева и е с 64,63 млн. лева по-висока от предходната година. 

Бюджетът е рекорден, без да бъдат увеличавани местните данъци и такси и отново е втори по размер в страната след този на София.  Прогнозните приходи по бюджета на общината са в размер на 488,07 млн. лева. От тях 279,1 млн. лева, с 65 млн. лева повече спрямо 2020 г., са за местни дейности. Останалите близо 209 млн. лева са за делегирани от държавата дейности. 68,63 млн. лева ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

„В условията на световна пандемия община Варна остава финансово стабилна. Доказателство за това е и фактът, че през 2020 г. бе потвърден кредитният рейтинг на общината - със стабилна перспектива“, заяви кметът Иван Портних на сесията на Общинския съвет, приела бюджета за 2021 година.

Кметът припомни, че в бюджета са заложени ясни приоритети, като във всяка една от сферите на социално-икономическия живот има предвидено увеличение на средствата – за социални дейности, образование, здравеопазване, спорт, култура.

„Този бюджет ще даде възможност за една радикална крачка напред по отношение на облагородяване на междублоковите пространства в обхвата на целия град. Визирам този ангажимент, който сме поели, наред с големите инфраструктурни проекти, защото хората трябва да живеят в съвременна удобна градска среда.

Тези проекти - за ремонти на малките улици, изграждане на тротоари, паркинги и градинки, на нови детски и спортни площадки, засягат стотици хиляди наши съграждани. Затова е важно да бъдат реализирани“, коментира още Портних.

„По принцип във финансите има два пътя - единият е естествен, другият е грешен. В този бюджет за 2021 година виждам само естествени неща, естествени процеси, естествени продължения на финансовите позиции, които защитава Община Варна", заяви заместник-председателят на Общински съвет-Варна и областен лидер на СДС, д-р Янко Станев.

"Финансовият отговор на здравната криза е добър и ако в него има задръжки, то това са следствия от естественото развитие на нивото на икономиката. В този бюджет се вижда план за възстановяване и управление на фиска в криза, което е идеологическата платформа на бюджета на община Варна за 2021 г. Ако някой търси радикални промени в бюджетирането на Общината, то това е грешен път. Този път води до 1996-1997 г. и финансовата криза.

Този бюджет формира среда за развитието на дребния и средния бизнес. Чрез него се достига до всеки гражданин, до всяка уличка, до всяка къща. Това е един балансиран и прогресивен бюджет, с точно прогнозирани и изчислени финансови и кредитни инструменти на база на прогноза на изпълнение на плановете на местната данъчна политика, от която се изисква по-голямо напрежение за увеличаване на приходите", категоричен бе д-р Станев,

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.