По-нисък ДДС за ресторанти и книги (ОБЗОР)

Бюджетната комисия реши:

По-нисък ДДС за ресторанти и книги (ОБЗОР)

Бюджетната комисия подкрепи на първо четене законопроекта, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти, за намаляване на ДДС от 20 на 9% за книгите и ресторантьорски и кетъринг услуги, без доставка на алкохол.

Законопроектът бе подкрепен с 13 гласа за, против нямаше, останалите депутати от комисията бяха „въздържал се“. Другите пет законопроекта за намаляване на ДДС в различни сектори не бяха приети на първо четене от комисията.

ДДС за ресторантьорството се намалява като антикризисна мярка, тъй като този сектор е най-много пострадал от кризата. От заседанието отсъстваше шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и то беше водено от зам.-председателя на комисията Евгения Ангелова.

По време на дебатите Ангелова коментира предложеното от ДПС намаление на данъка на 9% за детските храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси. Това предложение бе внесено от депутата на ДПС и издател на „Телеграф Медиа“ Делян Пеевски и неговите колеги председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Мотивите на вносителите са, че целта е да се подпомогнат семействата с малки деца при увеличаваща се безработица и нарастване броя на българските домакинства, изпитващи все по-сериозни финансови трудности. Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие, пишат в мотивите си вносителите.

От думите на Ангелова стана ясно, че това е мярка, която може би са склонни да разгледат, но с корекции на второ четене. Така например има нужда да се конкретизира за кои детски храни става въпрос – дали за адаптирани млека и детски пюрета, храни предназначени за бебета, или всичко, свързано с деца до 3 г., които обаче имат нужда и от плодове, зеленчуци и т.н.

По-нисък ДДС за детски храни и фармацевтични продукти

Между първо и второ четене ще внесем предложението си за намаляване на ДДС за детските храни и фармацевтични продукти, като ще конкретизираме точно за кои продукти става въпрос, тъй като например във фармацевтиката има стоки, които могат да се употребяват и от деца, и от възрастни. Това коментира пред „Телеграф Медиа“ Йордан Цонев.

В законопроекта, внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти и приет комисията, ще се прецизират и текстовете за ресторантьорството, каза шефът на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. За второ четене ще бъде записано, че с 9% ДДС се облагат ресторантьорски и кетъринг услуги, предоставени от заведения за обществено хранене и развлечения, категоризирани по Закона за туризма, без акцизните стоки, поясни той. Освен това ще бъде записано, че всички обекти в сферата на туризма ще се регистрират по ДДС веднага.

Намаленото ДДС за книгите и ресторантьорството ще се прилага от 1 юли до 31 декември 2021 г., но тази мярка може да бъде продължена, в зависимост от резултатите от нея.

Срещу по-ниската ставка ресторантьорският бранш обеща да изсветли бизнеса си. Така например, в законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти е записано, че минималният осигурителен праг в сектора на туризма се вдига от 610 на 800 лева като целта е да се плащат по-големи осигуровки и данъци върху доходите.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора, благодарение на политическата смелост на премиера и коалиционните партньори.

Законопроектът на ГЕРБ и Обединени патриоти предвижда още на медицински лица, служители на МО, МВР, Агенция за социално подпомагане и Националното тол управление, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19, да се осигурят ваучери за настаняване по 210 лева. Те ще могат да се използват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от 7 дни в обекти на НОИ, в държавни болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове и в почивни бази на министерства и ведомства. Те ще могат да се ползват не по-късно от 30 ноември 2021 г.

От МФ се обявиха против

От Министерството на финансите пратиха в бюджетната комисия становище за това, че са против намаляването на ДДС, залегнало в 6-те законопроекта.

От ведомството са сметнали, че общият ефект ще доведе до намаляване на бюджетните приходи с 1,763 млрд. лв., ако всички предложения бъдат приети. За да бъдат компенсирани бюджетните загуби, ще бъде необходимо да се увеличи ставката на корпоративния данък на 17-18% или на стандартната ставка на ДДС на 24%, посочват от МФ. Оттам уточняват, че най-голяма загуба за бюджета би имало намаляването на данъка за храни и лекарствени продукти, предложено от БСП – ефектът на бюджета би бил минус 1,538 млрд. лв.

Йордан Цонев коментира, че е нормално МФ да бъде против, но времето на единната ставка по ДДС изтича и кризата е ускорила тези процеси. Ако различните отрасли бяха засегнати и беше намалена тяхната скорост на движение, то в туристическия бранш бе дръпната внезапната спирачка на влака, каза Цонев. По думите му на диференцираната ставка може да се гледа като регулатор на конкурентоспособността заради характера на вътреобщностните доставки. Той обаче се обяви против намаляването на ДДС за лекарствата докато системата не се реформира. Цонев се аргументира, че до 40% от парите за здраве у нас отиват за лекарства и то без тези за болничната помощ - два пъти повече отколкото в другите европейски страни. Това е така, защото системата е нереформирана и големите фармацевтични компании източват парите за здраве, каза още Цонев.

Отхвърлиха предложението на НФСБ за безплатни ваучери

Предложението за обхвата на ДДС за туристически услуги на НСФБ бе отхвърлено от депутатите от правна комисия. Идеята за ваучери за почивка на медиците, които се борят на първа линия, също бе отхвърлено.

“Най-шокираща за мен е променената позиция на ГЕРБ по отношение на ваучерите - те изцяло отхвърлила нашето предложение за ваучери, въпреки че беше съгласувано на политически съвет с Бойко Борисов и на коалиционен съвет в парламента”, коментира депутатът Валери Симеонов, вносител на конкретния законопроект.

Той коментира още пред медии, че ГЕРБ са внесли свое предложение за ваучери, което ще обслужва само държавните служители, които да отидат в държавни бази. “Този закон е безсмислен, абсурден - те и сега го имат това право”, каза Симеонов, като допълни, че ще търси позицията на премиера Бойко Борисов. “Вече му звънях, не ми вдигна, пак ще го търся - надявам се тази седмица да имаме политически съвет, и на него аз остро ще поставя въпроса”, закани се Симеонов.

В текста, внесен от ГЕРБ, са включени и хората на първа линия, но според Симеонов това е формулирано неясно. Той коментира, че не знае защо председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова отсъства.

Според него евентуалнито вдигане на ДДС на 24% или на корпоративния данък на 18-19%, както предупреди финансовият министър в свое становище, е масова практика в европейски държави и “не е голяма драма”, а първите, внесли това предложение като временна мярка на 27 април, са НФСБ. “Тука нещо куца в коалицията”, завърши Симеонов.

Йордан Цонев: Промяната в данъците трябваше да стане с по-дълъг дебат

За мен промяната в данъчната система трябваше да стане след един много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите - в парламента и извън парламента. Тогава да се пристъпи към диференцирано ДДС, без да се променят преките данъци. Такъв дебат не се състоя, коментира зам.-шефът на ПГ н ДПС Йордан Цонев преди заседанието на бюджетната комисия днес.

По думите му кризата е ускорила процеса. Малко преди заседанието финансовият министър Владислав Горанов изпрати дълъг списък с възражения против законопроектите, предвиждащи намаление на ДДС и за други стоки и услуги.

“На негово място и аз щях да бъда изключително критичен - щях да вдигам шум до небесата, работата на един финансов министър е преди всичко да подсигури фиска, а не да осигури бизнеса с данъчни отстъпки”, допълни Цонев. “При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски преки данъци има основание (бел.р. от финансовото министерство). Всичко е въпрос на внимателна оценка”, каза Цонев.

Той припомни въвеждането на 10% корпоративен данък и плоският данък и спомена, че е имало опасения, че това може да срине фиска. “Първата година, след като го въведохме, приходите от данъка се вдигнаха 3 пъти”, изтъкна Цонев, но допълни, че не е сигурно, че сега ще стане същото. “Трябва да сме внимателни с процентите - невинаги, както е в математиката, 2 и 2 в данъчното производство е 4”, завърши депутатът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.