Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".

Те бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. С промените се предвижда организирането на хазартни игри от оператори без лиценз и разпространението на фишове, билети и талони от обекти без лиценз да се забрани. Обектите, които имат право да продават тези талони, няма да може да го правят на по-близо от 300 м от учебните заведения.

До момента това правило важеше единствено за казината. Сегашните лицензи на действащи оператори предстои да бъдат преразгледани. С изключение на томболата, бингото, кено и разновидностите им, лотарийни игри вече ще се организират само от Държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. “Към настоящия момент ситуацията при лотарийните игри е такава, че “Български спортен тотализатор” успява да вземе само една малка част от тази дейност и съответно малко приходи отиват към Министерството на младежта и спорта”, коментира Валери Симеонов. Той допълни, че спортното министерство е със значително по-малко приходи спрямо частните фирми. “Със сега действащия закон тези фирми нямат задължение да заделят за спорт, а единствено трябва да платят една такса. Считам, че става въпрос за обороти от стотици милиони левове, по приблизителни оценки те са  над 600 млн. лв.

Затова е редно държавата да си вземе обратно тази дейност, както е почти навсякъде по света, въпреки спекулациите по темата”, завърши лидерът на НФСБ.

Министерството на финансите, Министерството на образованието и спортното министерство подкрепиха промените с малки забележки, заради което се очаква между първо и второ четене да бъдат внесени промени. От Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри обаче се обявиха против с мотивите, че промените са противоконституционни. “За мен категорично няма национализация на хазарта, ще има монопол в частта на лотариите, но за мен това не е противоконституционност или нов монопол”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя изтъкна, че само през 2019 г. българските граждани са дали 1 млрд. лв. за лотарийни билетчета. Това са основно пенсионери или хора с ниски доходи, които взимат билети от близкия магазин, без да осъзнават, че това е хазартна игра.

С писмо до медиите частните компании, организиращи лотарийни игри, също изразиха недоволство и предупредиха, че „противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди“.

По време на заседанието единствените присъстващи бяха депутатите от бюджетната комисия. Представители на браншови организации нямаше, а от Комисията по хазарт също отсъстваха. “Няма членове на комисията по хазарта, защото прокуратурата е там”, оправда ги председателят на бюджетната комисия.

 „У нас хазартът се облага, както в останалите членки на ЕС - амбицията на МФ е да се гарантира равнопоставено облагане на всички играчи на пазара с хазарт“, каза и директорът на дирекция „Данъчна политика“ към финансовото министерство Людмила Петкова. Тя коментира, че целта на промените е да се защити бюджетът. "В Закона за хазарта ясно е разписано, че за лотарийните игри трябва да се плащат данъци и такси в размер на 15% върху всички залози. Друг е въпроса кой как е третирал законодателството и как си е плащал данъците", добави тя. Мнението й е бе подкрепено от Стоянова, която коментира, че проблемът не е в закона, а в прилагането му.

Часове преди заседанието на бюджетната комисия от финансовото министерство представиха свое предложение, с което Държавната комисия по хазарт се преобразува в Национална агенция по хазарта. Тя ще е специализиран орган към ресорния министър Владислав Горанов и ще има правото както да издава, така и да отказва издаването на лицензи за организиране на хазартни игри. Одобрените ще се вписват в електронен регистър, а сайтовете на онлайн нарушителите също ще бъдат въведени в списък. Таксата за хазартна дейност пък ще стане 25% и тя ще се формира от разликата между оборота и заплатените печалби. 

По-рано в четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви, че проверките относно хазарта нямат общо с ФК “Левски”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.