2 комисии в НС със зелена светлина за F-16 (ОБНОВЕНА)

2 комисии в НС със зелена светлина за F-16 (ОБНОВЕНА)

Първите два самолета идват в средата на 2023 година

Две комисии в НС-по бюджет и финанси, а след това и по отбрана дадоха зелена светлина на сделката придобиване от САЩ на осем изтребителя F-16 за родните ВВС.

На заседанието на първата в сряда с 11 гласа "за" и 8 "против" бяха ратифицирани договорите за покупката на самолетите заедно с въоръжението към тях и обучението на пилотите и персонала по поддръжка и бе приета актуализацията на бюджета за 2019 година, заради непредвидените разходи в размер на около 2,1 млрд. лв.

Преди самото заседание на комисията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че еднократното увеличаване на дефицита тази година няма да повлияе на пътя на България към т.нар. чакалня на еврозоната. Той допълни, че целият допустим нов дълг в размер на 1 млрд. лв. ще бъде поет до края на годината.

От своя страна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че цените за машините от супермодерното поколение най-масовия изтребител в света, носещо наименованието Block 70 са същите като тези, на които се продават и на американската армия. Също така той успокои, че неустойките правителството на САЩ ги търси от доставчиците, защото има сключени договори с тях и така ние няма да загубим нищо. По думите му със самолетите, които трябва да пристигнат у нас през 2023 година, ако реализирането на проекта за модернизиране на ВВС срещне необходимата подкрепа в петък и в пленарната зала на НС, България ще стане най-силната държава в региона по отношение на авиационните военни способности.

По време на заседанието, от ДПС заявиха на свой ред, че ще подкрепят договорите и промяната в бюджета, но със забележка. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев изрази мнение, че за такава техника в рамките на НАТО било излишно да се прави подобна сложна процедура, тъй като като САЩ е най-големият партньор в Алианса. "Ние купуваме сигурност и една нова модификация на боен самолет", изтъка Цонев.

Румен Гечев от БСП пък изрази опасения, че има вариант САЩ да не достави самолетите навреме и постави въпроса какво би следвало от това, както и кой ще бъде държан отговорен. Според него не били водени никакви преговори за сделката, а България била приела всичко, което е предложено от американска страна.

По-късно през деня ратификацията на договорите и актуализацията на бюджета бяха подкрепени и от военната комисия с 13 гласа „за“ и 8 „против“. По време на дебатите стана ясно, че сделката се подкрепя от ГЕРБ, ДПС и ОП, но не и от БСП и „Воля“. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обясни, че ако до 31 юли договорът се сключи и ратифицира, то първите два самолета ще бъдат доставени в средата на 2023 година, следващите четири до края на 2023 година, а последните два през първите три месеца на 2024 година. Уточнението дойде само два дни, след като Запрянов обясни, че всички самолети ще са у нас до края на 2023 година.

С цел намаляване на разходите транспортът щял да бъде за наша сметка. Наша отговорност щяла да бъде и инфраструктурата в авиобазата "Град Игнтиево", като тя трябвало да е готова преди доставката на самолетите. Каракачанов даде да се разбере, че една част от средствата за нея могат да бъдат получени от страната, от където ще купим самолетите, т.е. в случая от САЩ. Това обаче било въпрос на преговори.

С цел намаляване на цената и част от оборудването било отложено за втория етап на проекта, когато трябва да купим още 8 самолета. Въпреки това обаче Каракачанов бе категоричен, че не е правен компромис със способностите на самолетите и тяхното качество. Той е убеден, че ако се забавим с 1 или 2 години, тези самолети ще бъдат много по-скъпи. Не случайно и офертите били със срок 3, 4, 5 септември. Каракачанов обясни също така, че по някои от перата няма са бъдат изразходвани заложените суми. Те или щели да бъдат върнати, или с тях ще се закупи допълнително въоръжение или боеприпаси. По едно от тях имали луфт поне 20 млн. лв.

Икономическият министър Емил Караниколов пък каза, че в индустриалното сътрудничество е включено изграждане на учебен център в Долна Митрополия. А шефът на ВВС Ген. Ценко Стойков добави, че в САЩ ще бъдат пратени на обучение 12 пилоти, които после ще обучават останалите в България.

От МО увериха, че няма се стигне до забавяне на останалите проекти за модернизация - за корабите и за бойните машини. Договорът за първия евентуално щял да бъде подписан до края на годината, а за пехотата - догодина. Именно затова парите за тях заделени в този бюджет се прехвърляли за изплащане на самолетите. Ако все пак се подпишели договори за другите проекти, реално плащане по тях щяло да може да бъде направено едва през януари, разясниха от МФ. И уточниха, че ДДС-то по сделките ще бъде дължимо едва при доставката на самолетите - т.е. 2023 г., а голяма част от оборудването ще бъде освободено от мита.

Визирайки БСП, депутатите от ГЕРБ пък защитиха позицията, че с покупката на самолетите се прави революция, а като всяка такава тя срещала съпротивата. Те обвиниха социалистите, че са се обърнали на 360 градуса.

Иначе F-16 имал най-бързата GPS система, радарът му засичал над 20 цели, а друга система предотвратявала директен сблъсък със земята, ако стане нещо с пилота. F-16 ползва 70% от хардуера и над 80 на сто от софтуера на най-модерният изтребител на САЩ от пето поколение F-35, припомниха също така управляващите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.