Бюджет 2021 вече е действащ закон

Бюджет 2021 вече е действащ закон

Държавният бюджет за 2021 година е обнародван в „Държавен вестник”. Публикувани са и промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с което ключовите закони за финансовата рамка за догодина вече са обнародвани.

Предвиденият дефицит за 2021 г. е в размер над 5,4 млрд. лв. Заделят се повече средства за редица сфери, сред които социални дейности, здравеопазване и образование. Предвидени са допълнителни средства за медиците на първа линия, както и 15% ръст на заплатите в заетите в системата на вътрешното министерство. През първите три месеца на следващата година ще продължат да се изплащат по 50 лв. надбавки към пенсиите на възрастните у нас. Отделно, минималата пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 300 лв. Максималната пък скача от 1200 лв. на 1440 лв.. Годишната квота за ваучери за храна от работодателите остава 350 млн. лв. 

Минималната работна заплата ще се увеличи на 650 лв., като толкова ще бъде и минималният осигурителен праг. По отношение на образованието, 360 млн. лв. ще бъдат отпуснати за по-високи учителски заплати, а 70 млн. лв. ще са за надграждане и пристрояване на детски градини, ясли и училища.

С Бюджет 2021 за трети път се актуализира и тазгодишната финансова рамка, чиито промени се наложиха заради пандемията от коронавирус. И през 2020 година фискът ще завърши на минус.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.