БТПП е против спиране на европрограми заради коронавируса

БТПП е против спиране на европрограми заради коронавируса

Да не се прекратяват вече открити процедури по оперативните програми, а парите от тях да се пренасочат за борба с коронавируса. Това е записано в писмо до вицепремиера Томислав Дончев Българската търговско-промишлена палата (БТПП), с което се иска да не се приема промяна в постановлението в закона за извънредното положение, касаеща оперативните програми.

Припомняме, че миналия петък за обществено обсъждане беше публикувано предложение управляващите органи на оперативните програми да имат възможност да прекратяват процедури и средствата по тях да се пренасочват за борба с COVID-19.

От писмото си председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов промяната е „неприемлива, защото прекомерно разширява правомощията на управляващите органи на оперативните програми и неглежира ролята на комитетите за наблюдение“. В този смисъл БТПП напомня, че  прекратяването на открити процедури по оперативните програми, особено в условията на зараждащата се икономическа криза лишава бенефициентите  - предприятия, клъстери, неправителствени организации, общини, учебни заведения и др. – от възможността да имат достъп до допълнителен финансов ресурс от оперативните програми.

Според работодателската организация промянята ще има негативни последици върху цялостното социално-икономическо развитие на страната, като блокира реализирането на иновативни проекти, насочени към определени политики и/или решаването на важни национални предизвикателства.

Също така при иновативните проекти има опасност от кражба на подадената иновативна идея, защото кандидатът без сключен договор за реализирането й, няма никаква възможност за защитата й, алармират от БТПП.

При необходимостта от мобилизиране на допълнителен финансов ресурс, предлагаме да се даде възможност на всеки управляващ орган при обявено извънредно положение да прекрати обявяването на нови процедури, залегнали в Индикативната годишна работна програма /ИГРП/ за съответната година, предлагат от работодателската организация.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.