БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите (ОБНОВЕНА)

БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите (ОБНОВЕНА)

Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия.

Симеонов изрази своето несъгласие с предложението на Министерството на земеделието – в големите търговски вериги да бъде осигурено място за българска продукция, и определи действията им като ''вместване в пазарни структури посредством административни методи''.

Според него, по този начин единствено ще се ограничи достъпът на потребителите до чуждестранна продукция. С предложението ''ние искаме да ограним движението на европейски стоки най-напред, а след това да спрем достъпа и на други страни, като казваме колко от щандовете им с каква продукция да бъдат запълнени'', коментира той.

Председателят на БТПП поясни и кои са изискванията, които една стока трябва да спазва, за да застане на щандовете на големите вериги – тя трябва да има баркод, а алергените и калориите да бъдат описани, както се действа в Европейския съюз.

И беше категоричен, че ако на пазара ''по бърза писта'' се пусне даден продукт потребителят ще бъде подведен. ''Ако Министерството на земеделието иска да бъде полезно, нека да насочи усилията си там, където може да въздейства административно'', предложи Симеонов и допълни, че на кооперативните пазари производителите могат да продават продукцията си на каквито цени искат, без значение от външния вид. По думите му големите вериги са ''добре подредена къща, в която мръсна стока не може да влезе''.

На различно мнение беше другият гост на предаването – Петя Василева от Българската асоциация за биопродукти (АСБ) Според нея навлизането на български продукти в големите вериги ще спомогне за тяхната реализация по време на пандемията. Разбира се, има и елементи от постановлението, които притесняват и бранша – храните да се купуват директно от производител в съответната област или до 200 км, от областния център.

''Ако има ограничение от 200 км, ние няма да имаме право да продаваме своята продукция в почти цялата страна'', коментира Василева. В отговор на напатките на Симеонов, тя обясни, че изискванията за биосертифициране са много по-високи от тези на храните, които се предлагат на пазара. Василева допълни, че АСБ не може да влезе на пазара на големите вериги, а какво остава за малките производители от сивия сектор. ''Изискванията на големите вериги са непосилни за нас'', категорична беше тя.

От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение „Произведено в България“ (СПБ)  приветстват, мерките на земеделското министерство в защита на българското производство, тъй като в новата кризисна, а и в следкризисната ситуация, става въпрос преди всичко за националната ни сигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.