БТПП: 34% от работещите по фирмите искат да се ваксинират

БТПП: 34% от работещите по фирмите искат да се ваксинират

Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ проведе експресно анкетно проучване сред фирмите за мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им, съобщиха от работодателската организация. В допитването са участвали над 120 фирми и браншови организации.

Резултатите показват, че 34 на сто от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22 на сто - няма. Най-голям дял - 50 на сто, посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.
Немалка част от респондентите казват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.
Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33 на сто от служителите биха се ваксинирали, или една трета от тях.
Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите, са в двете крайности - според 42 на сто ще се благоприятства връщането към нормален режим на работа и живот, а според 47 на сто нищо няма да се промени, коментират от БТПП. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7 на сто от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазването на здравето и живота на човешкия капитал.
Над една втора от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52 на сто от анкетираните в проучването, спрямо 28 на сто, които го намират за наложително. Основните аргументи за негативния отговор за задължителното ваксиниране е, че дори и ваксиниран, човек може да бъде преносител; ефектът от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през даден период, за да можем да пътуваме; както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число ефектът ще бъде най-голям в туристическия сектор. Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи, коментират от БТПП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.