БТА събира световните  агенции у нас

БТА събира световните агенции у нас

"Предстои ни през 2019 г. да проведем най-голямото медийно събитие в историята на България - Шестия световен конгрес на информационните агенции, между 12 и 16 юни в София и в Пловдив като културна столица на Европа", заяви генералният директор на БТА Максим Минчев при закриването на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие, предаде БТА.

Агенцията се готви много сериозно за този форум в България, който е много сложен за организиране, отбеляза Минчев. Той посочи, че конгресът се провежда на всеки три години и по традиция на него се събират представители на информационни агенции от близо 150 държави. Идват най-големите телевизии и вестници, а в последните години е значително присъствието на технологични гиганти като Google и Microsoft, посочи Минчев. Той изрази надежда, че българската държава ще откликне за организирането на това много скъпо мероприятие, на което БТА е домакин и организатор. В неделя приключи и Четиринадесетата световна среща на българските медии, която бе проведена в Скопие. Една от темите, която бе засегната по време на дискусиите, бе тази за пропагандата и ролята на журналистиката като неин коректив.

"Полека-лека журналистиката започва да отстъпва на пропагандата", коментира директорът на дирекция "Културни комуникации" в БТА Георги Лозанов. Беше засегнат и въпросът за 111-ото място на България в класацията на "Репортери без граници" и спазването на професионалните стандарти при отразяването на убийството на журналиста Виктория Маринова в Русе. По мнението на главния редактор на „Монитор“ Любомира Будакова, която представляваше "Телеграф медия" на форума, в България са се появили издания, които неумишлено - с цел да правят шоу, или умишлено - за да обслужват интереси, ерозират доверието в медиите. „Това, което наблюдаваме е медиен „канибализъм“ - не убийство, а „изнасилване“ на българската журналистика“. Тя посочи, че у нас само ежедневниците са 43 и затова не е възможно да се говори за липса на избор. Проблемът е на кого се доверяваме, добави Будакова. Относно 111-ото място на България в класацията по свобода на словото тя коментира, че не познава човек, който да е попълвал анкетата на "Репортери без граници". Когато се самобичуваме, трябва да се обърнем към фактите, заяви Будакова.

Генералният директорът на БНР Александър Велев добави, че в журналистиката е много важна обратната връзка. “Проблем е да откроиш фалшивите от реалните новини”, каза той, защото чрез погрешната преценка се рискува да се подведе публиката.

Според журналиста Йосиф Давидов, който издава в. “Нова дума” в Испания, репортерът е мост между фактите и обществото. Ако този мост е здрав, по него може да мине и дивизия от танкове, но ако е хилав, дори и най-малката новина ще го срути.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.