0

Д о края на седмицата БСП ще внесе жалба в Административния съд в Шумен срещу обявения резултат от избора на кмет на общината, съобщиха на съвместен брифинг лидерът на социалистите в града Веселин Пенчев и кандидатът на социалистите за кмет Венцислав Венков. Венков участва в балотаж с кандидата на ГЕРБ Любомир Христов и на втория тур загуби вота с разлика от 77 гласа или 3 десети от процента.

До края на седмицата БСП ще внесе жалба в Административния съд в Шумен срещу обявения резултат от избора на кмет на общината, съобщиха на съвместен брифинг лидерът на социалистите в града Веселин Пенчев и кандидатът на социалистите за кмет Венцислав Венков. Венков участва в балотаж с кандидата на ГЕРБ Любомир Христов и на втория тур загуби вота с разлика от 77 гласа или 3 десети от процента.

Основание за обжалване според социалистите е нищожната разлика и големия брой пороци, както и съмненията за купен вот и нечестно проведени избори. „ Ако изборът на Христов бъде потвърден, това ще бъде първият кмет, избран благодарение на вероятно купен етнически вот.” - каза Пенчев.

Според  Пенчев щабът на БСП през целия изборен ден е подавал редица жалби за купуване на гласове, включително и с участието на ромски бос, а  по тези жалби не било взето никакво отношение.  Съмненията падали върху Иван Станчев – Шекера, който в предишен мандат беше съветник от групата на БСП, но сега открито работел за друга партия. „Знае се кои са организаторите, но не се намери воля да се пресече порочната практика.” -  каза още лидерът на социалистите.  Жалбите са останали без последствие поради факта, че от полицията са поискали да бъдат приложени доказателства. „Ние не сме разследващи органи и не е наша работа да представяме доказателства. Ние изразяваме съмнения, работа на полицията е да събере доказателствата.” - коментира Пенчев.

Според Венцислав Венков „екзотиката“ по време на изборния ден е била много голяма, включително е имало и избиратели, които са дошли в секциите с написан на дясната ръка номер на кандидата на ГЕРБ. Според наблюдатели е имало прехвърляне на бюлетините от една купчина на друга, а след 18 ч. е имало стълпотворение  от роми пред секцията в сградата на мюсюлманското училище Нювваб, които са се разбягали при появата на екипа на БНТ.

Като най-фрапиращ Пенчев посочи случаите с подписани от комисиите протоколи с непопълнени резултати, които впоследствие са били допълвани вероятно от тримата представители на СИК, които са предавали материалите, което води до съмнения в истинността на бройките. „Имаме съмнения освен за купен вот и за нарушения при отчитането на вота. Смятаме, че това, което е написано в протоколите не отговаря на броя на бюлетините и се съмняваме, че това е действителният резултат.” – обясни подозренията си Веселин Пенчев.