0

Б СП е подала жалба до Централната избирателна комисия заради поведението на министър-председателя в предизборната кампания. Това обявиха социалисти на извънреден блифинг от Позитано. 

БСП е подала жалба до Централната избирателна комисия заради поведението на министър-председателя в предизборната кампания. Това обявиха социалисти на извънреден блифинг от Позитано. 

Според тях преди и по време на предизборната кампания премиерът погазва правилата, залегнали в българското законодателство, във връзка с провеждането на предизборната кампания. "За този човек няма правила, няма закони", заяви депутатът от БСП Христо Проданов.

По думите на социалистите премиерът използва държавния ресурс и обществените средства, за да прави своята предизборна кампания. Техните искания са Борисов да бъде наказан и "да спре" с тези свои действия. 

Участие в брифинга взе и юристконсултът на БСП, Аглика Виденова, която обясни, че в Избирателния кодекс са предвидени два вида санкции за подобни нарушения: глоба от 3000 до 15 000 лева за злоупотреба с публичен ресурс и от 5000 до 15 000 лева, когато става въпрос за финансов ресурс и е рецидив. 

Стана ясно още, че социалистите са изпратили писмо до медиите и са сезирали Европейския парламент в лицето на неговия председател, Давид Сасоли, председателя на групата на социалистите и демократите, както и парламентарните асамблеи на Съвета на Европа и ОССЕ, които имат отношение към провеждането на честни и свободни избори. Очакват се техните реакции, заявиха от БСП.