БСП решава окончателно за кабинета, след като чуе имена на министри

БСП решава окончателно за кабинета, след като чуе имена на министри

БСП ще вземе окончателното си решение за подкрепа на бъдещото правителства едва, след като види и персоналния му състав. Сега вървят разговори по политики, едва след това ще се произнесем окончателно, но след решение на Националния съвет на БСП. Това заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в НС.

Тя изрази задоволство от разговорите с "Има такъв народ" и постигнатите резултати за БСП. "За наше най-голямо удоволствие наши стари законопроекти, които години наред бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране", каза лидерката.

Тя обясни, че вече и имало сещи по 3 от приоритетите - здравеопазване, образование, социална политика. "На този етап са постигнати конкретни сближавания, но и много ясно очертаваме къде такова няма да бъде постигнато", каза Нинова.

6 от техните приоритети в здравеопазването са намерили подкрепа от ИТН и има сближаване за приоритети на бъдещото правителство, а именно болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници в труднодостъпни и обезлюдени райони, регионализация на здравеопазването, за да може във.всеки райно да има достъп до здравеопазване, забрана да се продават държавни и общински болници, специализацията на кадрите в здравната система да е ангажимент на държавата, електронно здравно досие за всеки българин

В сферата на образованието единодушие е постигнато по 5 приоритета- нова формула за финансиране и преосмисляне на принципа "парите следват ученика", преглед на съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, увеличението на заплатите на учителите да продължи, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри за икономиката, дефицитните професии за икономиката да се изучават без такса, но срещу ангажимент за договор за работа в България.

Социална сфера - преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуално за всички партии, каза Нинова. Различието обаче било, че БСП иска това да стане от 1 октомври тази година, а ИТН - от 1 януари догодина.

Безплатни лекарства и учебници за децата, семейна подходно облагане, данъчни облекчения за работещи родители с деца, помощи за второ и трето дете - по тези точки на БСП има сближаване с ИТН.

Националният съвет възложил да се разговаря по 5 приоритета, остават 2 за експертни разговори - икономика и борба с корупцията и съдебната реформа. Днес е първата среща, утре втората, към която ще е и външната политика, като БСП няма да прекрати червената линия за РСеверна Македония.

В петък, в 14 ч, от БСП са поканили на разговор ДБ, а в понеделник ще са с ИБГНИ. "Това ще е общ политически разговор за сближаване на позициите за подкрепа на бъдещ кабинет", обясни Нинова.

"Имаме решение на НС, че тези разговори трябва да приключат с подписването на споразумение, не коалиционно, но да имаме гаранции, че поетите ангажименти като политики ще бъдат изпълнени или червените линии между нас няма да бъдат прекачвани", каза Нинова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.