0

Б СП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии, съобщават от "Позитано" 20.

 

БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии, съобщават от "Позитано" 20.

 

В момента за развитие на сектора на информационните технологии отговаря транспортното министерство, а за електронното управление – Държавна агенция към МС. Според соцпартията ефективното въвеждане на е-управлението и развитието на сектор на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото управление на страната.

Според БСП новото министерство следва да работи в няколко ключови приоритета като промяна на Закона за електронното управление, така че то реално да заработи, въвеждането на дигитални трудови книжки, както и нормативна промяна, така че да се въведе по-добра защита на интелектуалната собственост. Ключова задача пред предлаганото министерство е и начертаването на пътна карта за развитие чрез Национални стратегия като „Цифрова България 2025“.

В момента България заема едно от последните места в ЕС по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката.Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии е най - бързоразвиващият се сектор у нас, като ръстът за последните 3 години е 22%.

„До 2024 се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от БВП, а постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки ще надскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектора ще надхвърлят 60 000 души. Това е критичен вертикален сектор на икономиката, от който са зависими всички останали. Не може да е поставен като добавени последни думи към министерството на транспорта“, заяви кандидатът за народен представител и втори в листата за 23 МИР Благовест Кирилов.