Съдът да връща исковата молба, ако те съдържат груби или нецензурни думи, обиди или заплахи. Това предвиждат предложения за поправки в ГПК, които са внесени от БСП.

Ще има обаче и изключения. Съдът няма да връща молбите в случаите с обиди, когато те представляват част от обстоятелствата, на които се основа искът. От този род са исковете за клевета и обида. Против връщането на молбата може да се подаде частна жалба.

Промените са внесени от 6-ма социалисти, начело с Крум Зарков, Тодор Байчев и Филип Попов. Те правят опит да пресекат зачестилата практика на отправяне на обиди, нецензурни думи и заплахи в съдебната зала и в исковите молби.

В мотивите си те са записали, че в последните години се наблюдава тревожна тенденция при процесуални действия, отправени до съда, включително при подаване на искови молби, да се използват хулителни твърдения, заплахи, обиди, цинични изрази, насочени както към насрещната страна, така и към магистрати. Според тях употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто липсата на възпитание. Често използването на непристойни изрази било показателно за случаи, при които страната всъщност не търсила реална защита, а действията й по сезиране на съда основно били насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда.

"Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда" , се казва в мотивите на вносителите.

Идеята е при употребата на такъв език даденото процесуално действие да се смята за неизвършено, а предявеният иск за недопустим. "Тази разпоредба би позволила съдът да игнорира всяка недоброжелателна молба, дори ако чрез нея страната се опитва да упражни процесуално действие, за което има преклузивен срок", мотивират се вносителите.

Какво точно съдържат текстовете за поправки в ГПК и мотивите на социалистите, четете тук. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Зам.-шефът на НС Емил Христов дари 100 PCR теста за коронавирус

Зам.-шефът на НС Емил  Христов, който е и общински ръководител на структурата на ГЕРБ в Стара Загора, осигури чрез лични средства 100 PCR теста за диагностициране на коронавирус. Тестовете са за вирусологичната лаборатория в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, съобщиха от ГЕРБ. 

Депутат от ГЕРБ с кампания за защитни средства за джипитата в Плевен

Народният представител от ГЕРБ Пламен Тачев инициира кампания „Да спасим живот заедно“. Целта й е да се осигурят защитни и дезинфекциозни средства за всичките лични лекари в област Плевен, които работят на първа линия срещу коронавируса, съобщиха от ГЕРБ. 

Свидетелства за съдимост се заявяват само чрез електронен подпис

Чрез електронната платформа на Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието се приемат заявления и се издават електронни свидетелства за съдимост на български граждани, родени в България, които не са осъждани, съобщиха от ведомството.