Съдът да връща исковата молба, ако те съдържат груби или нецензурни думи, обиди или заплахи. Това предвиждат предложения за поправки в ГПК, които са внесени от БСП.

Ще има обаче и изключения. Съдът няма да връща молбите в случаите с обиди, когато те представляват част от обстоятелствата, на които се основа искът. От този род са исковете за клевета и обида. Против връщането на молбата може да се подаде частна жалба.

Промените са внесени от 6-ма социалисти, начело с Крум Зарков, Тодор Байчев и Филип Попов. Те правят опит да пресекат зачестилата практика на отправяне на обиди, нецензурни думи и заплахи в съдебната зала и в исковите молби.

В мотивите си те са записали, че в последните години се наблюдава тревожна тенденция при процесуални действия, отправени до съда, включително при подаване на искови молби, да се използват хулителни твърдения, заплахи, обиди, цинични изрази, насочени както към насрещната страна, така и към магистрати. Според тях употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто липсата на възпитание. Често използването на непристойни изрази било показателно за случаи, при които страната всъщност не търсила реална защита, а действията й по сезиране на съда основно били насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда.

"Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда" , се казва в мотивите на вносителите.

Идеята е при употребата на такъв език даденото процесуално действие да се смята за неизвършено, а предявеният иск за недопустим. "Тази разпоредба би позволила съдът да игнорира всяка недоброжелателна молба, дори ако чрез нея страната се опитва да упражни процесуално действие, за което има преклузивен срок", мотивират се вносителите.

Какво точно съдържат текстовете за поправки в ГПК и мотивите на социалистите, четете тук. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата се самосезира за статията в „Ел Периодико“

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради коронавируса (ОБНОВЕНА)

Премиерът Бойко Борисов свиква утре, 25 февруари, в 8,30 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Борисов: Приемам критика, но не и лъжата

"Факт е, че според данните на Националният статистически институт броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти. Вярно е, че все още има много българи, които заминават, но пък има и много, които се прибират у дома. Докато преди посоката беше само една, сега немалък брой хора отиват да научат нещо ново, да се доусъвършенстват и се връщат в България", написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.