0

Ч леновете на БСП ще избират нови ръководители в общинските и областните съвети и за първи път ще гласуват пряко за лидер на партията. Предложението ще направи председателят на БСП Корнелия Нинова във вторник пред Националния съвет на партията, стана ясно от изказването й след загубата на евровота.

Членовете на БСП ще избират нови ръководители в общинските и областните съвети и за първи път ще гласуват пряко за лидер на партията. Предложението ще направи председателят на БСП Корнелия Нинова във вторник пред Националния съвет на партията, стана ясно от изказването й след загубата на евровота.

Преди две години, по искане именно на Нинова, бе променен уставът на партията и лидерът вече се избира при пряк вътрешен вот, а не от конгреса, както бе дотогава. Но по правила, определени от Националния съвет. Тя изтъкна, че отговорността за поражението трябва да е солидарна. „Ще предложим да се проведат конференции във всички общини, да се направи анализ по места и оценка на изборните резултати. В конференциите ще има и точка за избор на ръководство на общинските конференции и на председатели на общинските съвети на БСП. Същият цикъл ще се проведе и при Областните съвети на партията. Ще предложа и стартиране на процедура за избор на председател на БСП“, обясни Нинова. По думите й всички тези дейности ще отнемат един два месеца. Нинова обаче заяви, че в момента не е лидер в оставка, защото трябвало да се подготви процедурата за пряк избор на председател. След това щяла да се оттегли и да се включи в надпреварата.

На пленума ще се гласува и връщането на БСП в парламента. Според Нинова обаче излизането на червените депутатите от НС не е повлияло на изборния резултат. Тя се позова на социолозите, които две седмици преди вота са давали равни резултатите на ГЕРБ и БСП. „Две седмици преди изборите ние все още бяхме извън парламента, за това време се е случило нещо друго, което ще анализираме, но не е фактът, че сме извън парламента“, каза Нинова. Тя не пожела да коментира преференциалния вот за лидера на ПЕС Сергей Станишев, който го изтрелва от пето на второ място, а в първоначалната листа на Нинова той дори не попадна сред кандидат-депутатите. „Приветстваме преференциите, това е свободен избор“, лаконична бе Нинова.

Лидерът на БСП определи като тревога за България ниската избирателна активност на фона на другите страни в Европа. “Това е урок за всички партии. Всички заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи”, каза Нинова и поздрави всички, които са гласували незавиисмо за коя партия. Соцлидерката отрече твърденията, че членовете на БСП не са излезли да гласуват. „Добрите новини за БСП са, че само ние като партия увеличаваме гласовете си в сравнение с предишния евровот. Всички други намаляват гласовете си“, отчете Нинова и се похвали, че в следващия Европейски парламент ще имат с един повече от досега депутат.