0

Б рюксел категорично се е произнесъл в защита на прасетата в задния двор. Проблемът отново бе повдигнат по време на онлайн семинар, с домакин Национална служба за съвети в земеделието с главен директор Димитър Ванев в края на седмицата. Темата бе как да се защитим от Африканска чума по свинете. Като цяло събитието бе обявено основно за представителите на малкия и средни свинеферми, но лекцията, която бе представенаq бе насочено основно за големите свинекомплекси.

Брюксел категорично се е произнесъл в защита на прасетата в задния двор. Проблемът отново бе повдигнат по време на онлайн семинар, с домакин Национална служба за съвети в земеделието с главен директор Димитър Ванев в края на седмицата. Темата бе как да се защитим от Африканска чума по свинете. Като цяло събитието бе обявено основно за представителите на малкия и средни свинеферми, но лекцията, която бе представенаq бе насочено основно за големите свинекомплекси.

Ушни марки

Присъстващи ветеринари на семинара повдигнаха въпроса на прасетата от кочината да им бъдат поставяни ушни марки, но стана ясно, че се подготвя държавна програма, според която ветеринарите ще трябва да се грижат за прасетата в задния двор срещу възнаграждение. От ушни марки няма да има нужда. На онлайн събитието отново стана ясно, че като цяло най-дребните стопани на прасета, които ги отглеждат в личния си дворq са обект на неодобрение както от представителите на здравните контролни власти, така и от индустриалните животновъди.


Причина

Припомняме, че представители на големите свинекомплекси съвсем открито твърдяха, че задния двор е основната причина за Африканска чума по свинете и затова трябва да бъде унищожен. Според ЕК обаче, това също е форма на прехрана и доходи, и след като съществува, трябва да се следи за това да е изряден.


Огради

Това, че заразата с АЧС може да дойде отвсякъде, пролича от доклада на доц. д-р Георги Желев от Тракийски университет – Стара Загора, който описа мерките за превенция и предотвратяване на разпространение на заразата.

Авторът припомни, че основният разпространител на АЧС са дивите прасета. Именно затова там, където ги има, трябва да се изградят огради, които да не позволяват достъп до стопанствата. Също така, като предпазна мярка той препоръча в свинефермите да не работят хора, които ходят на лов, както и такива, които имат собствено прасе в задния си двор. Защото могат да станат неволни преносители на заразата.


Дрехи

Заразата мое да се пренесе чрез дрехи, обувки, ръце. Затова трябва да се сменят на входа домашните с работните чисти дрехи. Също така ръцете внимателно да се обливат с дезинфектант, но не само дланите и горната част, а пространството между пръстите, както и възглавничките на пръстите, защото най-често те остават незасегнати от препарата.

Най-сигурният начин за предпазване е във фермата или задния двор да се влиза с ботуши, като преди това носещият ги внимателно да е стъпил в съда или локвата с дезинфектант. Целта е да се покрие и горната повърхност. Ако носите обувки с ток, то вероятността да пренесете зараза е огромна, защото стъпвайки върху препарата, много малко пространство ще бъде дезинфекцирано от ходавата част на обувката, изтъкна той.


Храна

Според доц. Желев, фуражите също могат да са преносител на АЧС. По принцип се смята, че когато прибраното зърно престои известен период от време, то не носи опасност. Но въпреки това, то може да има досег с различни източници на вируса. Ето защо е най-добре храната за прасетата да мине топлинна обработка, независимо колко голяма е фермата.