Европейската комисия (ЕК) одобри заявлението за регистрация на Ямболската гроздова като спиртна напитка с географско указание.

Напитката се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, като за направата й се използва бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените серии от напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви в Странджа. 
Това ново географско означение се прибавя към още 235 означения на алкохолни напитки.
В България има регистрирани 117 географски означения, като 69 от тях са наименования за произход. А 48 са географски указания.
Най-много географски означения в България има за виното – 48, следвани от тези за минералните води – 14 и 10 за тютюна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Телетата за  месо остават  с кравата до 6-месечна  възраст

Юниците за разплод не се връзват

Телетата за месо остават с кравата до 6-месечна възраст

Основната задача при отглеждането на женските телета и юници за разплод е да се формират животни със здрава конституция, нормално развитие и добро здраве.

Местни  производители ги гонят с компактдискове  и капачки от  буркани

Гладни кълвачи нападат пчелините

Местни производители ги гонят с компактдискове и капачки от буркани

Масово гладни кълвачи нападат пчелините в Кюстендилско, алармираха потърпевши пчелари.

Студът не  пречи на салатите  и спанака

Сеем на полето лук и моркови

Студът не пречи на салатите и спанака

При първа възможност за работа на открито през месеца се засяват семената на ранните моркови, магданоза, на лука за производство на арпаджик, както и на лука, отглеждан от семе.