Европейската комисия (ЕК) одобри заявлението за регистрация на Ямболската гроздова като спиртна напитка с географско указание.

Напитката се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, като за направата й се използва бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените серии от напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви в Странджа. 
Това ново географско означение се прибавя към още 235 означения на алкохолни напитки.
В България има регистрирани 117 географски означения, като 69 от тях са наименования за произход. А 48 са географски указания.
Най-много географски означения в България има за виното – 48, следвани от тези за минералните води – 14 и 10 за тютюна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отглежда се  пасищно, издържа на  жега и студ

Смелата овца Лакон дава млякото си за рокфор

Отглежда се пасищно, издържа на жега и студ

 

Овцата лакон е на път да се превърне в хит сред овцевъдите в България. Въпреки че в резултат на селективната дейност особено във Франция породата се отглежда основно за мляко, интересът към нея тук расте всяка година.

Дават 2,1 млн. лв. помощ заради природни бедствия


ДФ „Земеделие” изплаща близо 2,1 млн. лева (2 093 568 лв.) на 239 стопани, заявили подпомагане по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия”.