Брюксел иска да намалим изискванията за професионалните шофьори

Брюксел иска да намалим изискванията за професионалните шофьори

Европейската комисия съобщи, че е изпратила официално уведомително писмо до България за това, че нашата страна е въвела допълнителни задължения за професионалните водачи, които са в нарушение европейските правила за свидетелствата за управление на превозни средства и за професионална компетентност.

От професионалните водачи (особено на товарни автомобили и автобуси) у нас се изисква да представят свидетелство за психологическа годност, в допълнение към свидетелството за управление на МПС. Европейските правила определят условията за издаване, подновяване или замяна на европейски свидетелства за управление на МПС, основните изисквания за физическа и психологическа годност.

Психологическата годност на притежателите на свидетелства за управление, които упражняват дейност като професионален водач, вече е установена при издаването и подновяването на свидетелството за управление, отбелязва комисията. Няма причина да се предполага, че професионалните дейности по управление на превозни средства пораждат конкретни опасения за пътната безопасност, които европейските правила не могат да разсеят, допълва комисията.

Налагането на по-строги основни изисквания за психическа годност на българските професионални водачи ги поставя в по-неблагоприятно положение. Това противоречи на целта за избягване на неравни условия на конкуренция за тези водачи. Затова според ЕК свидетелството за психологическа годност, което се изисква за професионалните водачи, противоречи на общите правила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.