Брошури с гей двойки и орален секс пуснаха в елитни училища в Ямбол – Математическата гимназия и тази за чужди езици, съобщи bTV. Те са раздавани от медицински сестри, както и от служителка на Регионалната здравна инспекция независимо от забраната на Министерството на образованието. Диплянките са издадени по програма на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба среищу СПИН, туберкулоза и малария. Тиражът им е 10 000, уточниха за „Монитор“ от Министерството на здравеопазването.

Едната брошура се нарича „Любов без последствия“, а другата „Игри за напреднали“.

Брошурите са издадени от здравното министерство и са разпространени от РЗИ-Ямбол. Автор на първата брошура е психологът Боян Василев от фондация „Здраве и социално развитие“, който по думите на запознати има богат опит в работа по програми на ООН. Министерството на образованието забранява разпространението им сред учениците. Проблемът е, че на снимките, приложена за болестите, предавани по полов път в едната дипляна са двама млади мъже, които правят секс, а в другата почти натурално е показан орален и анален секс. Заради пределно откровените снимки Въпреки забраната на просветното ведомство, брошурата „Любов без последствия“ е давана на ученици на 14 и 15-годишна възраст от Езиковата гимназия в Ямбол, а „Игри за напреднали“ е била доставена в Математическата гимназия в града. Директорът й Евгений Иванов обаче въобще не допуснал те да стигнат до децата и ги изгорил, щом видял откровените им илюстрации.
Шефът на Езиковата гимназия Йордан Милков обаче е допуснал раздаването им.

Той обясни, че осмокласниците са се запознали с рисковете от заболявания, предадени по полов път, на лекция в клас на частния ръководител, на която е присъствала и служителката на Регионалната здравна инспекция д-р Румяна Русинова.

"Самите брошури бяха получени някъде в началото на декември, може би между 5-10 декември, защото по план на класните ръководители трябваше да има една беседа, в която поканихме представител на РЗИ, мисля, че доктор Русева беше, изнесе една беседа за болестите, предавани по полов път.....Има девет бройки,които не с раздавани и не са били при учениците", обясни Йордан Милков, директор на Езиковата гимназия в Ямбол.

Брошурите са прибрани след спешно писмо от Регионалния инспекторат, че заради скандалното им съдържание не трябва да стигат до учениците. Оказва се, че на брошурата ясно е написано, че се издава по Компонент 9 „Превенция на ХИВ сред МСМ“ (МСМ означава мъже, правещи секс с мъже, б. ред.) и е предназначена за кабинетите за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/ СПИН. На нея са дадени и точните адреси и телефони на въпросните кабинети.

По думите на директорката на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева брошурите не би трябвало да бъдат раздавани на учениците. От изказването й пред БТВ стана ясно, че служителката й д-р Румяна Русинова е направила това самоволно.

„Мисля, че съдържанието им е като на всички други, които съм раздавала, заяви Русинова. На въпроса дали би дала такава дипляна на детето си, тя отговори: „Детето ми е информирано за всичко“.

Междувременно Министерството на здравеопазването започна ведомствено разследване, как брошурите са стигнали до учениците, след като са предназначени за друга целева група. Още във вторник останалите количества бяха иззети, опаковани и запечатени.

Разпространената в някои училища брошура за сексуално образование, не е предназначена за учебни заведения, а за специализираните кабинети, заяви по повод скандала здравнит министър Кирил Ананиев и окачестви случилото се като пр

„Брошурата е свързана с целевата група МСМ – мъже правят секс с мъже. Това е важна тема и ние не я подценяваме, но има определен регламент, според който тази брошура трябва да отиде само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за СПИН, посочи той и подчерта, че виновните лица ще бъдат наказани строго.

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, обясни просветният министър Вълчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

140 фирми предлагат стаж на студенти на ТУ

Работодатели от 142 фирми ще представят своите дейности, ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите от Технически университет -София. Това ще се случи по време на изложението на работодатели „Дни на кариерата“.

Причната е ремонт, който трябва да приключи в началото на 2020 г.

Деца спят на пода в столична забавачка

Причната е ремонт, който трябва да приключи в началото на 2020 г.

Деца от столичната 124 ДГ „Бърборино“ се налага да спят върху матраци на пода във физкултурния салон, заради ремонт в забавачката. За проблема сигнализираха родили на малчуганите като излязоха на протест. Те се оплакаха, че децата им са принуди да спят на матраците, както и да делят три тоалетни.

Автобуси с туристи висяха с часове на границата със Северна Македония

Няколко автобуса с туристи висяха в продължение на часове на границата със Северна Македония. В неделя малко след 22 часа се заформила опашка от 5-6 автобуса с туристи и множество леки коли, които останали блокирани на ГКПП „Деве баир“ от македонска страна, в продължение на повече от 3 часа.