Замразените пилета са най-скъпи на едро на борсата в Добрич, а каймата „смес“ - в София, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за миналата седмица.

Разликата в цените на едро на заледените бройлери бе почти 2 пъти, като най-ниската в Ямбол бе 2,60 лв./кг, а най-високата - в Добрич достигна 4,95 лв. Минимални цени под 3,50 лева за кило бяха регистрирани само на още 3 места. В замяна на това


в няколко области имаше максимални борсови цени над 4 лв.


За разлика от пилетата, каймата „смес“ се предлагаше най-евтино на едро през миналата седмица по 3,360 лв./кг в Добрич. Най-високата цена за продукта от 6 лв. за кило бе регистрирана на тържищата в София. Под границата от 4 лв. каймата можеше да се намери на едро още във Варна - за 3,90 лв./кг и Сливен - 3,40 лв., а над 5 кинта цената бе в Ямбол - 5,62 лв./кг, Пловдив - 5,60 лв./кг и Велико Търново - 5,30 лв./кг.

Пластмасовата еднолитрова бутилка от слънчогледовото олио на едро през миналата седмица варираше по борсите в страната от 1,55 лв. в Хасково, до 2,20 в Сливен. Над 2 лв. максималната цена бе на още три места - в Стара Загора и Кърджали по 2,05 лв. и Добрич - 2,15 лв. Срещу минимална цена


под 1,80 лв. за бутилка на едро можеше да се купи на още 3 места


- Бургас, Добрич и Плевен.

Брашното „тип 500“ за периода бе предлагано на най-ниска цента от 61 ст. килото във Враца, а максималната от 1,27 лв./кг бе регистрирана в София или над 2 пъти повече. В столицата най-евтиното брашно се предлагаше по 1,23 лв., като само още в Благоевград основният продукт за приготвяне на хляба бе с цена над левче. За 70 ст. или под тази граница брашното на едро можеше да се купи,освен във Враца, още само в Бургас, Велико Търново и Хасково.

Подобни разлики в минималната и максималната цена по борсите имаше и при търговията със захар. Най-евтино продуктът се предлагаше в Бургас по 0,90 лв./кг. Вторият по големина град на българското Черноморие където цената на едро бе под левче. Най-високата от 1,60 лв. бе отчетена в Ловеч. На второ място по скъпа захар се нареди Варна с цена от лев и половина килото.

По темата: храни цени на едро
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Още пет години БДЖ няма да плаща закъсненията си

Още пет години държавните железници няма да изплащат обезщетения на пътниците си. Така БДЖ ще избегне влошаване на финансите си по още един параграф, като спести пари от неизпълнение на графика си. Компанията ще поиска отлагане на европейските разпоредби за защита на правата на пътниците с още пет години, научи „Монитор“.

Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка (ТЕМАТА)

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв., показа проверка на „Монитор”. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от , закъснели да се запасят с цепениците още през лятото.

Духалките надуват най-много сметката, 3 от 4 домакинства разчитат на цепениците

Данни, представени в Националната инвентаризация на емисиите (НИЕ, 2018 г.), показват, че битовото отопление с използване на биомаса (дърва), се увеличава както в абсолютна, така и в относителна стойност. Като процент от националното общо потребление на гориво за битово отопление се е увеличило от около 65% през 2000 г. до над 76% през 2016 г.