Замразените пилета са най-скъпи на едро на борсата в Добрич, а каймата „смес“ - в София, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за миналата седмица.

Разликата в цените на едро на заледените бройлери бе почти 2 пъти, като най-ниската в Ямбол бе 2,60 лв./кг, а най-високата - в Добрич достигна 4,95 лв. Минимални цени под 3,50 лева за кило бяха регистрирани само на още 3 места. В замяна на това


в няколко области имаше максимални борсови цени над 4 лв.


За разлика от пилетата, каймата „смес“ се предлагаше най-евтино на едро през миналата седмица по 3,360 лв./кг в Добрич. Най-високата цена за продукта от 6 лв. за кило бе регистрирана на тържищата в София. Под границата от 4 лв. каймата можеше да се намери на едро още във Варна - за 3,90 лв./кг и Сливен - 3,40 лв., а над 5 кинта цената бе в Ямбол - 5,62 лв./кг, Пловдив - 5,60 лв./кг и Велико Търново - 5,30 лв./кг.

Пластмасовата еднолитрова бутилка от слънчогледовото олио на едро през миналата седмица варираше по борсите в страната от 1,55 лв. в Хасково, до 2,20 в Сливен. Над 2 лв. максималната цена бе на още три места - в Стара Загора и Кърджали по 2,05 лв. и Добрич - 2,15 лв. Срещу минимална цена


под 1,80 лв. за бутилка на едро можеше да се купи на още 3 места


- Бургас, Добрич и Плевен.

Брашното „тип 500“ за периода бе предлагано на най-ниска цента от 61 ст. килото във Враца, а максималната от 1,27 лв./кг бе регистрирана в София или над 2 пъти повече. В столицата най-евтиното брашно се предлагаше по 1,23 лв., като само още в Благоевград основният продукт за приготвяне на хляба бе с цена над левче. За 70 ст. или под тази граница брашното на едро можеше да се купи,освен във Враца, още само в Бургас, Велико Търново и Хасково.

Подобни разлики в минималната и максималната цена по борсите имаше и при търговията със захар. Най-евтино продуктът се предлагаше в Бургас по 0,90 лв./кг. Вторият по големина град на българското Черноморие където цената на едро бе под левче. Най-високата от 1,60 лв. бе отчетена в Ловеч. На второ място по скъпа захар се нареди Варна с цена от лев и половина килото.

По темата: храни цени на едро
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

A1 стартира с продажбите на сгъваемия Samsung Galaxy Z Flip

След дълго очакване започнаха и официалните продажби на Samsung Galaxy Z Flip – първият сгъваем смартфон на Samsung с разгъване тип мида (флип). Устройството, което беше представено на бляскава церемония на 11 февруари заедно с новите флагмани от S20 серията на Samsung, вече може да бъде закупено от А1.

БАБХ затвори цех за разфасоване на птиче месо в Луковит

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване.