Бройлерите най-евтини в Сливен, най-скъпи - в Добрич

Бройлерите най-евтини в Сливен, най-скъпи - в Добрич

Кренвиршите за година скочиха с над 25%

На борсите в Сливен и Стара Загора бяха най-ниските цени на замразените пилета в края на миналата седмица, а най-високи - в Добрич. В най-големия град на Южна Добруджа бройлерът е вървял на едро средно по 4,95 лв./кг, а под Сините камъни и Града на липите - по 3 кинта. Разликата в цената на едро е почти два лева, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Спрямо същия период на февруари 2019-та

средната цената за страната е с 5,53% по-висока.


Нарастването е от 3,80 на 4,01 лв./кг. Цени от 4 лева за килограм на едро и нагоре са отчетени през миналата седмица и в: Враца - 4,00 лв./кг, Благоевград - 4,30 лв., Бургас, Ловеч и Хасково - по 4,20 лв. Под 4 кинта замразените пилета на едро можеха да се купят в Ямбол - 3,00-3,50 лв./кг. В София и района търговците на едро са предлагали замразените пилета от 3,61 до 4 лв./кг.

Немалко поскъпване от 2,62 на 3,05 лв./кг или цели 16,41% е отчетено на годишна база за целите пилешките бутчета. При пилешките гърди поскъпването спрямо същия период на февруари 2019-та е с почти левче от 7,32 на 8,30 лв./кг. Доста по-голямо е поскъпването на пилешките кренвирши. За година цената им е скочила с над 25 на сто - от 3,20 лв./кг на 4,01 лв./кг или с почти 80 стотинки.

За периода

с 18,7% е поскъпването на каймата смес.


В средата на февруари миналата година средната й цена на едро е била 4,60 лв./кг, а на Трифон Зарезан удари 5,46 лв. Най-скъпо в страната - за 6,85 лв./кг тя се продаваше през миналата седмица в Силистра. В Плевен масовият продукт на едро е достигнал 6,80 лв./кг. София бе с най-висока максимална цена от 7,00 лв./кг, но продуктът можеше да се намери на борсите и по 5,25 лв./кг. Под 5 кинта минимални цени на каймата бяха регистрирани: в Бургас (4,20-6,20 лв./кг), Варна (3,90-4,80 лв./кг), Враца – 4,90 лв./кг, Ловеч - 4,60 лв./кг, Монтана (4,80-5,50 лв./кг), Сливен - 4,20 лв./кг.

От месните продукти на годишна база на едро

поевтиняване има само при трайните колбаси,


но то е от 8,45 лв./кг през миналия февруари на 8,35 лв./кг през миналата седмица или едва с 1,18%. На другия полюс са много по употребяваните от хората малотрайни колбаси. При тях на годишна база скокът на цените по борсите е от 4,58 лв./кг на 5,32 лв./кг или с над 16 на сто, отчитат още от ДКСБТ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.