Броят свинете само във фамилните ферми

Броят свинете само във фамилните ферми

На индивидуална идентификация ще подлежат само свинете във фамилни ферми. Това стана ясно днес по време на парламентарния контрол от отговора на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на народните представители Светла Бъчварова и Даниел Йорданов относно нови изисквания за идентификация на животни, която трябва да се проведе до края на март.

Танева поясни, че вчера в Българската агенция по безопасност на храните се провела среща с представители на свиневъдните асоциации, които изразили притеснение по отношение индивидуалната идентификация на прасетата за угояване. Те са инфомирали за невъзможността при голямо количество животни събрани на едно място да се проследят изгубените индивидуални идентификатори и заместването им. С цел правилно проследяване на изгубения идентификатор, следва да се извърши пълна инвентаризация на технологичната група, което от своя страна би причинило стрес на животните и е в разрез с изискванията за хуманно отношение към тях.

За това на индивидуална идентификация ще подлежат само свинете във фамилни ферми. Първата цел в случая е провеждане на адекватна профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по свинете, в това число и на АЧС. Втората е подобряване на надзора на популацията на свинете, основно в малки и средни по големина свиневъдни обекти, ранно откриване и идентифициране на епизоотичния риск, навременното предприемане на мерки по ограничаване и ликвидиране на заболявания по свинете, стана ясно от отговора на земеделския министър Танева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.