Броят отново домашните прасета в Русенско

Броят отново домашните прасета в Русенско

Започва ново преброяване на частните стопанства в Русенско от типа „заден двор“, в които се отглеждат прасета, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Във връзка с мерките против разпространението на болестта африканска чума по свинете такава инвентаризация бе направена през август - октомври миналата година. Тогава бе установено, че от общо около 700 стопанства в областта, в които се отглеждат прасета в дворовете, регистрирани са били едва 20. Предполага се, че след Коледа броят на тези стопанства вече е различен.

„Ще търсим съдействието на общините и кметствата по места, за да сме наясно с новата картина и да можем да контролираме ситуацията. Стопаните, които са решили да отглеждат отново прасета, трябва да спазват изискванията на законодателството, да регистрират своите обекти, да не извършват развъдна дейност в тях и да имат сключен договор с ветеринарен лекар, който да следи състоянието на всяко животно“, поясни д-р Дяков.

Постъпили са четири сигнала за открити мъртви диви прасета – две в река Дунав и две по пътя за Мартен. Пробите от тях са отрицателни.

Продължава ветеринарният контрол на граничния пункт „Дунав мост“. През миналата седмица са иззети и унищожени 20 кг продукти от свинско месо за лична употреба.

Най-близкото огнище на африканска чума до Русе се намира на 30 километра в румънска територия. В съседния окръг Гюргево са установени 27 огнища в малки стопанства. Последните данни сочат, че общият брой на огнищата в Румъния е 1131.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.