Пчеларите в България намаляват, спада и производството на пчелен мед, но причините не са ясни. Това сочи изследването на пчеларството у нас в секторен анализ на животновъдството, от доклада „Анализ на състоянието на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост“ (SWOT анализ).

Направен е от Института по аграрна икономика към ССА. Публикуван е на сайта на МЗХГ и е част от подготовката на предстоящия Стратегически план на България по новата ОСП за 2021-2027 г.  В момента документът е обект на обсъждане от земеделските стопани.

Според анализаторите страната ни има традиции в производството на мед и пчелни продукти. Посочено е още, че България има подходящи условия за отглеждане на пчели, има свободни пространства и региони със запазена и разнообразна природа.

През първите десет години от членството на България в ЕС се наблюдава увеличение както на броя на пчеларите, така и на пчелните семейства в страната. Анализаторите изтъкват, че в страната се прилага специална Национална програма за пчеларството. Посочено е, че до 2014 г има спад в броя на пчелните семейства и производството на мед, но след тази година е отбелязано нарастване. Прз 2016 г. добивът достига 55 хил. тона, но това количество е с почти една четвърт (24%) под равнището от 2007 г. Не е ясно защо въпреки увеличение на броя на пчелните семейства има спад на производството, коментират експертите.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Телетата за  месо остават  с кравата до 6-месечна  възраст

Юниците за разплод не се връзват

Телетата за месо остават с кравата до 6-месечна възраст

Основната задача при отглеждането на женските телета и юници за разплод е да се формират животни със здрава конституция, нормално развитие и добро здраве.

Местни  производители ги гонят с компактдискове  и капачки от  буркани

Гладни кълвачи нападат пчелините

Местни производители ги гонят с компактдискове и капачки от буркани

Масово гладни кълвачи нападат пчелините в Кюстендилско, алармираха потърпевши пчелари.

Студът не  пречи на салатите  и спанака

Сеем на полето лук и моркови

Студът не пречи на салатите и спанака

При първа възможност за работа на открито през месеца се засяват семената на ранните моркови, магданоза, на лука за производство на арпаджик, както и на лука, отглеждан от семе.