Броят хората през стените с радиосигнали

Броят хората през стените с радиосигнали

Нов метод използва Wi-Fi за наблюдение

Нова метод, може да изглежда доста тревожно за тези, които са разтревожени от ръста на системите за проследяване, изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара демонстрираха, че могат да преброяват хората през стени, използвайки само Wi-Fi сигнали. Впечатляващо е, че методът не изисква тези, които биват преброени, да носят безжични устройства.

Методът се базира на RSSI, което означава индикатор за силата на приетия сигнал,  измервайки силата на радиосигнал. Използвайки Wi-Fi емитер и приемник извън дадено помещение, изследователите могат да преброят до 20 души в помещението, дори и да обикалят из него.

 Използваното Wi-Fi оборудване е общо достъпно, но е необходимо минимално калибриране, преди употреба. Присъствието и движението на хората кара RSSI да отслабва, което изследователите наричат ​​събитие. Анализирайки времето между тези събития, изследванията може да преброят присъстващите хора. Методът е с точност до двама души.

Учените успешно са изпробвали метода, 44 пъти, в три класни стаи, конферентна зала и коридор в университет. Тестовете са включвали преброяване на хора през дървени, гипсови и бетонни стени.

Въпреки че проследяването, е може би първото приложение, за което всеки би се сетил, има и други приложения на технологията. Например, това би могло да помогне за оптимизирането на отоплението, охлаждането и осветлението на сгради или да следи за безопасността на тълпата, по време на масови събития. За разлика от някои други методи, новия метод може теоретично да използва оборудване, което вече е налице, благодарение на масовото използване на Wi-Fi.

Новата разработка се базира на предишна работа на екипа за преброяване на хора посредством Wi-Fi и други радио сигнали, но сега вече е възможно да правят това през стени.

Трябва да се отбележи, че екипът проучва и изобразяването през стени, използвайки Wi-Fi дронове, така че наблюдението е очевидно областта, представляваща интерес за учените.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.