Броят бездомните кучета веднъж на 2 години

Броят бездомните кучета веднъж на 2 години

Фирмите извършващи кастрация без право на участие в отчитането им

Наредба за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на страната и за процедурите по нейното изпълнение е предложена за обществено обсъждане. Това става ясно от публикация в сайта за обществени консултации strategy.bg. Текстът е предложен от земеделското министерство. Срокът за даването на предложения е 21 декември.

За прилагане на въпросната националната програма се извършва преброяване на безстопанствените кучета в населените места на територията на съответната община. За реализацията му министърът на земеделието, храните и горите издава заповед и определя срок за извършване на преброяване на безстопанствените кучета на територията на страната.

В проекта за наредба се предлага още преброяването и кастрацията на бездомните псета да се организира от общините. То се извършва на всеки две години се извършва в периода март-юни или септември-ноември Преброява се всяко куче, намиращо се на обществено място без видимо присъствие на собственик. отчита се приблизителната възраст, пол, видимо здравословно състояние и наличието или липсата на видима маркировка за извършена кастрация. В преброяването не се допускат да участват лица, извършващи кастрация и обработка на кучетата по Националната програма на територията на съответната община.

В срок от 20 работни дни след приключването му се съставя общ протокол за безстопанствените кучета на територията на общината. Неосиновените кучета, с установена регистрация се връщат по местата на залавянето им. Не се допуска връщане на кучета в дворове на детски ясли и градини, училища, болници и в близост до площадки за игра на деца, автомагистрали и летища.

Информацията за преброените, кастрирани и обезпаразитени бездомни кучета ще се подава на БАБХ от общините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.