Броим хилядарка  за лятна занималня (ТЕМАТА)

Броим хилядарка за лятна занималня (ТЕМАТА)

Обядът, екскурзиите и посещенията в музеи надуват допълнително цената

Работещите родители ще трябва да броят средно хилядарка за лятна занималня на децата си, ако баба, дядо или комшийката не могат да ги гледат през ваканцията, показа проверка на „Монитор“. Срещу тази сума детските центрове ще забавляват хлапетата с различни игри и ще им помагат да затвърдят учебния материал.

Целодневното посещение в занималня в столицата за един месец излиза между 230 и 380 лв. Ваканцията на учениците от 1-ви до 4-ти клас започва с деня на детето и продължава до 15 септември. Това означава, че родителите ще трябва да приготвят между 700 и 1200 лв. за занималнята през целия период. В таксите обаче не са включени обядът на хлапетата, ежедневни екскурзии, посещения в кина, галерии, театри или пък различни спортове. Това води до значително повишаване на сумата, която родителите ще трябва да заделят за тяхното дете.

В един от центровете в столицата малчугани ще могат да играят на народна топка или сляпа баба, да скачат на въже и ластик и да затвърждават материала по български език и литература и по математика срещу 250 лв. на месец. Ако майките не успеят да приготвят нещо за обяд на децата си, ще трябва да доплащат

  

по още 4 лева на ден за кетъринг

  

или общо поне още 80 лв. От центъра предлагат и транспорт, който също се доплаща, занимания по английски за 60 лв. и тенис за 160 лв. на месец. Така с храната и обучението, без транспорта и посещенията в музеи и кина, сумата набъбва до поне 550 лв. месечно или 1650 лв. за цялата ваканция.

Десетки частни занимални ще заработят в Бургас от началото на юни и предлагат курсове и лятно обучение за малчуганите през цялата ваканция. В зависимост от формата, за един малчуган родителите трябва да предвидят от 300 до 600 лв. на месец. Те имат богат избор от всевъзможни програми за полудневна или целодневна занималня. Стандартният пакет за цял ден и пет дни в седмицата включва занимания по английски, математика или български, часове по рисуване, излет сред природата и

  

два часа плаж или басейн.


За целодневните центрове в таксата е включена и храната. Има и занимални, които са насочени основно в спортни занимания. Те предлагат игри на открито, комбинирани с плуване, тенис или сърфиране. Цените обаче са доста солени. В Бургас почасови летни школи за децата ще има и в Общинския детски комплекс, но местата в тях са ограничени.

Във Варна има летни училища, в които децата се занимават с уроци по английски или немски и математика, народни танци, български обичаи и история, както и да правят компютърни презентации, готварство или пък да се запознават с различни професии. Те се провеждат през юни, юли и август. За целодневното обучение родителите трябва да приготвят около 470 лв. за месец, докато полудневното излиза 350 лв.

Само срещу 280 лв. пък децата от 6 до 12 години могат да бъдат на лятна занималня в Пловдив. Сутрините те ще имат гимнастика и игри, ще смятат и ще се учат да пишат грамотно. Следобедите ще се провеждат различни творчески работилници и четене на книги. За разлика от занималните в останалите градове, в Пловдив срещу тази сума се включват и посещения на музеи, театър, кино, пикник, спортни състезания на открито и еднодневни екскурзии.

 

 

Безплатни спортни занимания в столицата

 Столичната община организира по програма „Ваканция“ за малчуганите между 5 и 18 години безплатни занимания по 11 вида спорт и други дейности по интереси. Те ще се проведат в София между 3-ти юни и 12- ти юли в различни училища, спортни зали и центрове. Сутрините или следобедите спрямо различните дни от седмица ще се провеждат тренировки по баскетбол и волейбол в Спортна зала „Триадица“. В басейните на 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски“ и 144-то СУ „Народни будители“ пък децата ще се учат да плуват. Вторник и четвъртък от 9 ч. се предвижда да има туристически групи в Южен парк и на Витоша. Сред заниманията по интереси са пък демонстрации „Безопасно във водата“ в 97-о СУ „Братя Миладинови“, спортни занимания по волейбол, футбол, йога, фехтовка има и в още няколко столични школа.

250 лв. за петдневни разходки сред природата

227 лева излиза разходка до „Дендрариума” на Витоша и Златните мостове, които са част от петдневна приключенска програма за деца от 4 години нагоре. Столичният детски център, който организира екскурзиите, предлага и храна за децата, но тя се доплаща допълнително по 25 лв. Така общо за 5-те дни родителите трябва да приготвят близо 250 лв. В един от дните пък за малчуганите е предвидена лекция на тема „Кучетата и хората“, по време на която ще има демонстрации с куче спасител по послушание и търсене на изгубен в планината, в които могат да се включат и хлапетата. Те ще се водят от планинските спасителни служби към БЧК. Следобедите се предвиждат също занимания по спортно катерене и различни игри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.