Броим 600 лв. за респиратор вкъщи

Наемаме го за поне два месеца

Броим 600 лв. за респиратор вкъщи

Уредите за обдишване в болниците свършват, чакаме доставка от Световната банка

Пациенти с коронавирус си наемат респиратори за домашно лечение. Болните, които не са хоспитализирани, но се нуждаят от допълнителен кислород, трябва да се бръкнат с поне 600 лв., показа проверка на „Телеграф“.

Фирми предлагат наем на апаратите срещу триста лева на месец, но с условие за минимален период на наемане за два или три месеца. На този фон уредите за обдишване в болниците са на изчерпване, а пациентите в интензивните структури продължават да се увеличават. Под 2000 респиратора са налични в лечебните заведения у нас. В началото на пандемията точният им брой бе 1463. Оттогава обаче държавата направи няколко поръчки, като апарати бяха осигурени и от дарители. Въпреки това броят им все още не е достатъчен, за да покрие наплива от заразени. По думите на служебния здравен министър от Световната банка са поели ангажимент да помогнат на страната ни с доставки на нови количества.

Сатурация

Основният показател за това дали един пациент се нуждае от допълнително кислород са стойностите на сатурацията му, или с други думи – нивата на кислород в кръвта. „При пациенти без придружаващи заболявания сатурацията не трябва да бъде под 93%. Когато спадне под тази стойност, се подава кислород, като се започва от 3-4 литра/минута и се стига до 14-15 л/минута. Ползват се индивидуални назални канюли или кислородни лицеви маски с резервоар. Когато сатурацията падне под 80% и имаме учестено дишане – повече от 30 вдишвания за минута, болният се мести в интензивните отделения за провеждане на апаратна вентилация“, обяснява пулмологът д-р Диана Вълчева от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, Кърджали.

Показатели

При леко понижени стойности на сатурацията на пациента се дава да диша кислород чрез обикновена кислородна маска. В домашни условия подходящи за употреба при такива случаи са кислородните концентратори. Наемът на такъв апарат е наполовина по-евтин, или около 150 лв. месечно. Проблемът е, че при част от заразените с COVID-19 тези уреди не са достатъчни. Когато кислородната маска не дава желания резултат, се преминава към използването на т.нар. СРАР маска, като болния се свързва с апарат за изкуствена белодробна вентилация и се създава съпротивление срещу издишването, което помага да се поддържат отворени алвеолите на белия дроб.

Терапия

Респираторите обдишват с помощта на механичен вентилатор, като следят и показателите на пациента. Този мониторинг е изключително важен, защото състоянието на болните може рязко да се влоши, което при лечение в домашни условия е изключително рисковано. Когато този тип подпомагано дишане не е ефективно, най-често се стига до интубация. „Пациентът се интубира, когато въпреки кислородотерапията насищането на кръвта с кислород остава критично ниско“, обяснява реаниматорът д-р Кирил Добрев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“, Стара Загора. По думите му продължителната хипоксия, т.е кислороден глад, може да доведе до тежки, а понякога и необратими промени. „При нас постъпватCOVID болни, когато бележат влошаване в общото състояние, нарушенията в дишането им стават значими и тази дихателна недостатъчност не може да се овладее с обичайна кислородна терапия. Сатурацията им пада под 90% на фона на лечението с кислород. Понякога в сектора постъпват и пациенти, директно пристигащи отвън с критично нарушени основни жизнени функции и тежка хипоксия“, казва д-р Добрев.

Маски

По думите му има случаи на пациенти с критично състояние и с остра дихателна недостатъчност, при които се налага интубация още при постъпване в болницата. „В интензивния сектор използваме кислородни маски с резервоарен балон, които позволяват над 60% концентрация на кислорода във вдишвания въздух. От януари 2021 г. разполагаме и с апарати за високопоточна кислородна терапия с назални очила (катетри), които затоплят и овлажняват постъпващия кислород, като осигуряват много висок поток на кислорода – до 50-60 л/мин. Тези апарати в голяма степен заместват апаратите за изкуствена апаратна вентилация и могат да отменят интубацията и поставянето на пациента на командно дишане. За съжаление невинаги това е успешно“, казва още реаниматорът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.