Броим 38 лв. за достъп до е-медицинското досие за година (ОБЗОР)

Броим 38 лв. за достъп до е-медицинското досие за година (ОБЗОР)

38,40 лв. ще броят хората, които искат да имат достъп по всяко време до електронното си медицинско досие в рамките на година. Те ще трябва да заплатят сумата, за да получат квалифициран електронен подпис. Той е единственият начин, чрез който да влязат в е-медицинското си досие, става ясно по време на представянето му.

В него се генерира и сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 след поставянето на двете дози. „Всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два пътя. Първият е чрез електронен подпис. Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат е-сертификат, от 1 февруари могат да го направят чрез личните си лекари, които могат да го разпечатат“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на документа. Той посочи, че в България около 200 000 души, които имат електронни подписи и съответно достъп до системата, могат да получат електронния си сертификат.

Документът е с уникален номер, а информацията е изписана едновременно на български и латински език. Съгласно конвенцията на ЕК на сертификата може да бъде намерена информация за кода на ваксината, нейното търговско наименование, коя фирма е притежател на разрешението за употребата й. На документа е посочена и датата, на която са поставени различни дози, номерът на лечебното заведение, в което това се е случило, и държавата. „Има вероятност ваксините да гражданите, които са членове на ЕС или други държави, едната ваксината да бъде сложена в България, другата - в друга държава. Тази функционалност също е разработена“, уточни Ивайло Филипов, директор на Информационно обслужване.

Сертификатът има и QR код, който може да бъде сканиран чрез мобилен телефон и с него да бъде показана валидността му. „Колегите от Информационно обслужване са положили усилия, така че нашият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори той е надграден с QR кода и всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка от света и да може да бъде проверен“, коментира здравният министър. На 21-ви европейските лидери ще обсъдят дали да бъде въведен общ европейски паспорт за ваксиниралите се. По думите на проф. Ангелов страната ни не избързва с изготвянето на българския вариант. „Ние обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината, всеки човек в България, на когото такава е поставена, ще има документ, с който да докажа, че е ваксиниран. Това вече е факт. Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави членки, когато вземат решение на 21-ви. България е готова с този сертификат“, заяви той.

В е-досието на българските граждани може да бъде намерена информация за личния лекар, извършени амбулаторни медицински или стоматологични прегледи, кръводарявания, издадени ТЕЛК и НЕЛК. „Резултатите могат да се видят така, както ги издават лабораториите. Така няма необходимост да се носи хартия и всички данни постъпват към системата на личния лекар и няма нужда да се снимат с телефона и да се изпращат. Резултатите от издадени направления за PCR тест също могат да се проверят“, обясни Георги Филипов. В е-досието обаче не могат да бъдат въвеждани прегледи със стара дата.

То ще продължи да бъде надграждано. „Това е първа фаза на пациентското досие. Оттук нататък ще се надгражда с нови функционалности и възможности“, заяви здравният министър. След време ще бъдат включени и епикризите на пациентите. Така цялата налична медицинска информация да бъде на едно място.

По време на представянето на е-мединско досие стана ясно, че от декември до 15 януари у нас вече са издадени близо 30 000 е-направления от 50% от личните лекари. Здравният министър посочи, че то също ще бъде надградено към края на март и ще е възможно такова да бъде издавано за всички диагностични процедури, извършващи се в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.