Сватбата е едно от най-значимите събития в живота и затова е доста скъпо. Проверка на „Монитор“ сочи, че ако искаме да разменим брачни обети на нетрадиционни локации, то тържеството ще се оскъпи с до 10 000 лв.

Сред най-популярните са Царевец, Дворецът в Балчик, Античният театър в Пловдив и дворецът Евксиноград. Младоженците в София се спират на Националния исторически музей, двореца Врана и ботаническите градини. В НИМ само наемът за градината струва 4500 лв. без включени обслужващ персонал, меню и т.н. В двореца Врана могат да се изпълнят само изнесени церемонии, но не и тържества. За до 100 човека гости цената е 820 лв., а от 100 до 200 – 1640 лв. Това не включва осигуряване на обредно лице, а условието е церемонията да е с продължителност до два часа. Заснемането на фотосесия, била тя сватбена или не, е 120 лв. и трябва да се проведе в извънработно време с максимална продължителност от четири часа.

Тенденцията сватбите да се провеждат в гората и на полето също трупа популярност, като тя далеч не излиза по-евтина.

„Местата в София за открити сватби са ограничени. Не само като места, а като възможности. На някои от тези места липсва основното оборудване, което е необходимо, за да се направи такова събитие. Нашата роля е да осигурим обслужващ персонал като сервитьори, готвачи... Ако нашите клиенти изберат поляна в гората, стига да има път, осигуряваме шатра, подова конструкция, тоалетни, мобилна кухня и т.н.“, разказват пред „Монитор“ от екипа на кетъринг компания. Такъв тип тържество може да олекоти джоба на младоженците със 7000, 70 000 лв. или дори повече, според изискванията на празнуващите.

„Не може да се каже ориентировъчна цена. Правили сме украса за 100 лв., правили сме украса и за над 15 000 лв. Има менюта по 30 лв. и по 140 лв. на човек“, коментират от сватбена агенция.

Младоженци във Варна си казват заветното „да” край морето, като много от двойките търсят екзотично и запомнящо се място, на което да увековечат своя празник. Така освен в ритуалната зала те се женят в музеи, в летния театър или в двореца Евксиноград. Там обаче цената е най-солена. Едно сватбено тържество в легендарната царска резиденция „Евксиноград“ струва около 100 бона с всичките екстри. Възможно е обаче да има големи намаления за ВИП персони, като сумата може да падне наполовина. Само разрешителното за провеждане на подобно тържество в двореца струва 10 000 лева, сочат запознати. Другите екстри – ритуал, кетъринг, снимки с дрон и фотосесии на младоженците и гостите, се доплащат допълнително. Напливът на кандидати да се оженят сред елегантните градини, ренесансовите декори, шадраваните и статуите е сериозен и свободни за венчавки дни има едва наесен, показва наша проверка. Младоженци сключват граждански брак в басейна на водния комплекс „Акваполис” в курортния комплекс Златни пясъци или под водата до потопения в морето бивш правителствен самолет Ту-154 на Тодор Живков.

Сред най-атрактивните места за сватби във Видин и Белоградчик са крепостта Баба Вида, Видинската художествена галерия и историческата крепост Калето край Белоградчишките скали. Стотици са случаите, в които двойките не само от община Видин, но и от по-далечни места в страната и чужбина решават да сключат граждански брак сред стените на средновековния замък Баба Вида. Много от тях отправят покана към кмета да извърши сватбения ритуал в качеството си на длъжностно лице. Ако ритуалът за сключване на брак e в историческата крепост Баба Вида, в художествена галерия или на друго място, цената e около два пъти по-висока от обикновения ритуал. 336 лв. e с участието на филхармонията и 360 лв. с участието на ансамбъл „Дунав”. Всички желаещи да сключат граждански брак в крепостта Баба Вида или в художествената галерия заплащат и една допълнителна сума към Регионалния исторически музей. Тя е 250 лева за ползване на историческия паметник и 150 лева за художествената галерия.

70 на сто от сватбите в Двореца са само с чужденци

Само 30 процента от сватбените ритуали в Двореца в Балчик са с български младоженци, показва статистиката на културната институция. Изцяло чуждите сватбени тържества са около 20%, като от тях водещо място заемат онези от британските и румънските поданици. Преобладават смесените бракове – 50 на сто от проведените ритуали.

Едни от най-екзотичните младоженци, венчали се в Двореца, са от о-в Бали, Сингапур, Дубай, Исландия, САЩ, Мексико, Венецуела, Андалусия (Испания), Тоскана (Италия), Австралия, Ирландия. Най-впечатляваща като численост е била сватбата на двойка от София, на която е имало 320 гости. Като най-помпозна би могла да се определи сватбената церемония на двойка от Румъния и Испания, на която всички гости, включително и младоженците, са били в традиционни фолклорни носии, типични за региона, от който произхожда родът им.

Сватбеният календар стартира в началото на май и приключва в средата на месец октомври. Мястото, където младоженците изричат своите клетви на вярност, е едно от най-знаковите на територията на културния център. Това е Нимфеума (храм на водата)-римска лоджия, построена и използвана от румънската кралица Мария Александра Виктория де Единбур като място, на което тя е празнувала свои рождени и именни дни, посрещала е множество значими гости, делегации и шествия по различни официални поводи. Церемониите се провеждат в уникална обстановка на открито – сред оригиналната архитектура, редките цветя и дървета, под звуците на класическа музика и „Сватбеният марш” на Менделсон. Освен Нимфеума за венчавка младоженците избират и параклиса, Плачещата градина или Розариума.

С всяка изминала година интересът към изнесените ритуали в Двореца расте, отчитат от институцията. Когато през 2007 година Общинският съвет на Балчик разреши сключването на брак в Двореца, сватбите бяха едва 10. Сега се извършват по над 55-65 ритуала годишно. Цената е 200 лв.

„Да“ на върха на планината за 500 лв.

На фона на всички „екзотични“ локации (най-често разбирани като „много скъпи“), на които в България можете да си кажете „да“, истински невероятно място за сватба е връх в планината. А още по-невероятно е, че няма нужда младоженците да изсипят пари колкото за нов лек автомобил. Става дума за едно от най-красивите места в Родопите – панорамната площадка Орлово око на връх Св. Илия, която се извисява на стотици метри над Триградското ждрело. В последно време тя е магнит за туристи, но първата сватба там е била на 4 септември 2014 г. Мястото е приказно, далеч от цивилизация и сред неповторима природа. Изглежда като инвестиция с много нули, но като ударите чертата, ще се окаже, че е по-евтино от треторазреден ресторант в София.

Самият брак, парафиран от кмета, струва 80 лв. За да стигнете до върха с бяла булчинска рокля и токчета, не е нужно да бродите с часове по горските пътеки. Високопроходими джипове ще ви качат там заедно с гостите ви срещу 10 лв. на човек. Когато си в Родопите, прави като родопчаните. Затова гайдата е задължителен атрибут към подобно нестандартно празненство. За да наемете гайдар, ще трябва да се бръкнете между 50 и 100 лв. В подножието на хълма се е сгушило малкото селце Ягодина, което също е чудна туристическа дестинация заради едноименната пещера наблизо. Затова има и много къщи за гости, където може да се настаните с всички, които сте поканили на сватбата. Нощувката в уникалното хотелче „Каменик“ например струва 25 лв. на човек, а гостоприемните домакини предлагат и домашна храна за празника, която е повече от достъпна.

Така за една скромна сватба само с кумове ще имате не повече от 500 лв. разходи - сума, която е пренебрежимо малка за подобни празненства.

Церемонии с царска корона във Велико Търново

Във Велико Търново желаещите да направят своя сватбен ден още по-незабравим могат да го сторят, като се върнат назад в историята. От няколко години местната община и историческият музей предлагат вричане във вярност на крепостта Царевец, на фона на крепостните стени и зъбери. Това „удоволствие” обаче не е по джоба на всеки, тъй като струва 2000 лева. Половината от сумата е за историческия музей, който стопанисва хълма, а другите 1000 лв. са такса за извършване на ритуала и се плащат на общината. Вероятно заради високата цена и сватбите, извършени досега на Царевец, са само три. Първата е била през 2008 г., когато са се венчали българка и французин. След това бившата депутатка Юлияна Дончева и избраникът й - ММА боецът Станислав Недков – Стъки, си казаха „да” сред крепостните кули, а последната сватба е от 2011 г. Ритуалът на Царевец е изключително атрактивен и запомнящ се. Младоженците, кумовете и гостите се посрещат на портите на Царевец от въоръжени стражници, облечени в бойни доспехи, с извадени мечове в ръка. Те ги отвеждат до площадката под Патриаршията, където се извършва гражданската церемония по бракосъчетаването. Освен на Царевец кандидат-младоженците могат да кажат своето заветно „да” и в останалите обекти, стопанисвани от историческия музей. Желаещите да се оженят в бившия турски конак, където е заседавало първото българско Велико народно събрание след Освобождението, трябва да заплатят 1000 лв. в музея и отделно таксата за ритуала на общината. Сключването на брак пред Паметника на Асеневци струва значително по-евтино - 360 лв. Преди две години се извърши пък първата сватбена церемония сред разкопките на римското селище Никополис ад Иструм. Церемонията се проведе сред останките на одеона, някогашния театър на античния град. Двамата новобрачни Виолета и Ивайло Накови и техните кумове се появиха сред руините, облечени в древноримски тоги. Сватбата започна с танц на весталките, които пречистват символично помещението и душите на присъстващите. След това младоженците бяха въведени от родителите им, а понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана. Жрица постави пръстените върху ръцете на двамата и ги благослови. След римския ритуал обаче, за да бъде всичко законно, кметът на В. Търново извърши и граждански ритуал. Церемонията завърши с почерпка от ястия, приготвени по древноримски рецепти.

Античният театър и Малката базилика са хит в Пловдив

Античният театър, Римският стадион, Малката базилика или красива възрожденска къща в Стария Пловдив. Пред тази дилема се изправят доста младоженци, които искат да имат неповторим, незабравим и уникален изнесен сватбен ритуал в Пловдив. Местата в града на тепетата, на които влюбените могат да бъдат венчани, са много. Общото между всички тях е, че са красиви и създават уникална атмосфера за всяко едно семейно тържество. Виенският павилион или „Пеещите фонтани“ в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив са други романтични места, които избират влюбените двойки. Най-скъпо удоволствие за портфейлите на младоженци и техните родители излиза изнесеният ритуал на Античния театър. Наемът на древната сцена е 1200 лева, като отделно двойката плаща 240 лева на ОП „Радостни обреди” за сватбата на открито. В Етнографския музей, къща „Клианти”, „Хиндлиян” или някоя друга красива възрожденска къща в Стария град сумата за наем е 700 лева и отново бракосъчетанието се плаща отделно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.