0

Д а, няма грешка. Телето Амбер донесе на стопанина си сумата от 75 000 евро, като бе продадено на търга по времето на голямото 47-мо Schau der Besten край Верден - Германия.

Да, няма грешка. Телето Амбер донесе на стопанина си сумата от 75 000 евро, като бе продадено на търга по времето на голямото 47-мо Schau der Besten край Верден - Германия.

Това разказа сайтът Овцевъд Козевъд, след като група от български животновъди е присъствала на търга в края на февруари тази година.
Кооператив
Пътуването е организирано по традиция от големия немски кооператив Masterrind, а на събитието са присъствали 30 чуждестранни делегация. Интересът към него е изключително голям, защото миналата година по време на търга там бяха дадени космическите 120 000 евро за женско теле. Тази година новите му собственици дори са продали авансово голям брой ембриони.


Соматични клетки
Българската група е посетила централата на Съюза на говедовъдите в провинция Nider Sachsen, Германия. След проведените разговори и представянето на биковете са гостували във ферма FOSS KG, която е представила 580 дойни крави, 389 подрастващи, 12 108 л среден млеконадой с 4,03% масло и 3,35 протеин, 150 000 соматични клетки - и 290 хектара земя. Присъствали са и на най-впечатляващото състезание за определяне шампиона на шоуто в тежка категория на крави с пет и повече лактации. Животновъдите са видели и дъщери на бик Beart, сперма от който има в офиса на Геномика в Сливен, а наши ферми имат заплодени крави от него.