Британските власти отменят карантината за пристигащите от Франция в Англия (ВИЖТЕ КОГА)

Британските власти отменят карантината за пристигащите от Франция в Англия (ВИЖТЕ КОГА)

Великобритания обяви, че напълно ваксинираните пътници, завръщащи се в Англия от Франция, вече няма да подлежат на карантина. Така бе отменено извънредното правило, наложено заради коронавируса миналия месец на съседната на Великобритания страна, предадоха Ройтерс и Би Би Си.

Промяната влиза в сила в 3 ч. по Гринуич на 8 август. Решението бе взето вчера късно вечерта от британските власти. Според тях промяната спрямо статута на Франция ще помогне за опростяване на пътническите правила и ще позволи повече "свободни от карантина пътувания" от повече места с цел стимулиране на блокираната от коронавируса туристическа и пътническа индустрия.

Великобритания има една от най-бързите ваксинационните кампании срещу коронавируса в света, но британското правителство досега спираше авиокомпаните и пътническите компании се движват изцяло свободно посредством редица правила и промени в последната минута, които плашеха туристите. Британските власти са въвели и така наречената светофарна система спрямо чуждите страни и пътуванията от тях. Тя е приложима за Англия. Нискорисковите във връзка с коронавируса страни са в така наречения зелен списък. Идващите от тях не подлежат на карантина в Англия. Страните със среден риск са в така наречения кехлибарен списък, а страните с висок риск са в така наречения червен списък. Спрямо "червените страни" има изискване за пътниците от тях да се карантинират в Англия на свой разноски в специално избран от властите хотел за 10 дни. Има и специална категория наречена "кехлибарен плюс списък". Там именно досега беше Франция и за идващите оттам се изискваше досега карантина в Англия.

С новото решение на британските власти Австрия, Германия, Словения, Словакия, Латвия, Румъния и Норвегия се добавят от кехлибарените сред зелените страни от 8 август. Това означава, че идващите оттам в Англия не трябва да се самоизолират, независимо дали са напълно ваксинирани или не. От червения в кехлибарения списък са преместени Индия, Бахрейн, Катар и ОАЕ. А от кехлибарения в червения списък са поставени пък Грузия, Мексико, Реюнион и Майот, допълва Би Би Си.

Испания, която е предпочитана от британските туристи дестинация, остава в кехлибарения списък, въпреки спекулациите, че ще попадне в така наречения "кехлибарен плюс списък". Ако това се беше случило, пътниците оттам трябваше да са под карантина в Англия при пристигането. Както вече Ройтерс съобщи Франция, която беше в специалния "кехлибарен плюс списък", се мести в кехлибарения списък, като отпада карантината.

Списъците със страните в отделните цветови категории фигурират на сайта https://www.gov.uk/guidance/

red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.

Там е отбелязано за кои страни има промени, влизащи в сила на 8 август. Посочва се и какви тестове и кога се правят преди пътуване и за кои страни е в сила карантина в Англия. Правилата за категоризиране на страните в цветовите списъци се променят обикновено на всеки три седмици.

Властите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс обикновено прилагат отделни, но сходни правила с тези, приложими в Англия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.