Британският бежанец: Дядо Коледа е бивш затворник

Британският бежанец: Дядо Коледа е бивш затворник

‘Twas a night before Christmas...

Не, че ще ви разказвам магическа коледна история, просто винаги съм искал да започна да пиша текст с тази фраза. Всеки англоговорящ also всеки който някога е учил английски език знае, че така започва най-известната коледна поема в света “A visit form St. Nicholas”.
As a matter of fact, тази поема е първото писмено описание на Брадатия старец в познатия му днес вид – с червени дрехи, бели коси, влиза през комина, носи подаръци на децата и язди прословутите си елени (Dasher, Dancer, Prancer ... whatever така и не успях да запомня всичките им bloody имена).
Но откъде really произлиза най-очакваният гост през следващата нощ?
Сред интернет интелигенцията, тези които дължат общата си кулутра на Wikipedia, се шири мнението, че Santa Claus или Дядо Коледа, както се представя на българската аудитория е продукт на рекламния отдел на една световнаизвестна американска компания за безалкохолни напитки. Нарисуван бил в познатия си вид от един художник-илюстратор за коледна рекламна кампания на напитките. Видът му бил направен така, понеже с червения костюм и бялата брада кореспондирал с цветовете на бранда.
On the other hand, моят българска съпруга Додо и сънародниците й от нейното и предходните поколения, also повечето жители на бившия Източен блок помнят, че преди Дядо Коледа в същност е имало Дядо Мраз и той си е древен, едва ли не фолклорен старец, който заедно със своята помщничка Снежанка раздава подаръци на послушните деца. Истината е, че Дядо Мраз и Снежанка са назначени за коледни герои с решение на Комитета по култура към ЦК на КПСС като част от стратегия „за неутрализиране зловредното влияние на капиталистическите герои Дядо Коледа и джуджетата му“. Така че, в този случай US-корпорацията води с 1:0 пред Съветския съюз в пропагандната война за завладяване умовете на хората.
Дядо Мраз actually е по-стар (а и както се видя по-дълголетен) от комунистическата пропаганда. Той наистина е образ от славянския фолклор, но в тази митология believe me хич не е добрият старец с подаръците както го познаваме, а Снежанка въобще не се радва на компанията му. Древен е първообразът и на Santa Claus в западната цивилизация. Счита се, че той произхожда още от античните митологии и е баизран на Посейдон, Дажбог Один и т.н. Но как нистина може един толкова преплетен и мултукултурен образ да се запази толкова ярък през вековете в умовете и сърцата на хората?
Отговорът е много simple. Понеже Дядо Коледа е базиран на реална историческа личност, която е живяла по нашите земи.
Става въпрос за Свети Николай Мирликийски Чудотворец a.k.a Saint Nicholas. Точно от Saint Nicholas се преобразува през немски и нидерлански на Sinterklaas, докато през хландските заселници в Ню Йорк не се оформи като Santa Claus.
Историята на Свети Николай пък е достойна за истински холовудски блокбъстър. Но не като онези сладникави филми за сърдити бащи, на които започва неконтролируемо да им расте бяла брада, с които телевизиите се надпреварват да ни запълват времето в моментите между сърмите и баницата.
Най-напред да отбележим, че Свети Николай не е роден в Лапландия а в някогашната римска провинция Ликия, в Мала Азия, която в наши дни е на територията на Турция. С други думи Санта Клаус се намира по-близо до стените на Древна Троя, отколкото до Северния полюс.
Свети Николай е роден в края на IIIв. В богато гръцко семейство. Станал е епископ на град Мира на много млада възраст и поради тази причина си е изпатил доста при гонението над християните по времето на император Диоклециан. Десетки хиляди християни са били избити и измъчвани в този период, много хора са били хвърлени в затворите. Сред тях е бил и Николай Мирликийски. От килията го спасява Император Константин I, който приема християнството и го обявява за основна религия в Римската империя. Свети Николай не само си връща свободата и позициите, ами и се превръща в един от най-уважаваните сановници в региона. Той дори е участвал в Първия вселенски събор в Никея, където са взети някой много важни решения като това кога да се празнува Великден и да се забранят еретически учения като Арианството. Actually, Св. Николай е бил яростен противник на арианството. При това толкова яростен, че по време на събора, хронистите са записали инцидент, при който станалият известен по-късно като „Благия старец“ е ударил шамар родоначалника на учението Арий.
С други думи знаем от историческите извори, че Дядо Коледа е бил богаташко дете, бивш затворник, бил е политически деец и се е замесвал в сбиване.
През целия си живот, обаче този човек е бил един от най-почитаните и уважавани хора в своя роден край. Освен мъдър духовен водач, той е бил известен и с това, че постепенно е раздал цялото си семейно богатство на бедните си съграждани. Именно оттам тръгват и легендите за добрината му и чудесата, които се извършил. Most popular от тях е, че спасил трите дъщери на един беден баща, който заради немотия щял да ги продаде в бардак. Свети Николай дал за всяка от тях по една торба с жълтици с парите като зестра, те успели да се омъжат. Тази история градира и във варианта, че успял да възкреси 3 бедни дечица насечени от касапин, който планирал да ги продаде за месо. Също така откупил дете от робство и го върнал на родителите му. Also има безброй истории как на бедни деца им хвърлил по една кесия с жълтици през комина на къщата (струва ли ви се познато, а?). Най-устойчиви са именно митовете, според които Свети Николай е раздавал от богатствата си, тайно на нуждаещите се, като им подхвърлял пари през прозореца, по комна, в чорапите и т.н.
Другите легенди за спасения от корабокрушение кораб и спасения чрез молитва осъден на екзекуция, който в последствие се оказал невинен са не по-малко интересни, но са свързани по-скоро с това, защо се приема за покровител на моряцитя, затворниците, пътешествениците и т.н.
В същност Свети Николай Чудотворец вероятно е покровителят на най-много разнообразни гилдии и професии, също така и на най-много градове по света. Въобще този човек е един от most famous светци в Християнската религия, а и както виждаме от коледните традиции е от най-обичаните хора по принцип.
Неслучайно патронният празник на Свети Николай е и два пъти в годината. Веднъж е известният на всички Никулден на 6 декември. На 9 май пък е т.нар. „Летен Свети Никола“, по случай тайното пренасяне на мощите му през 1087г. от попадналата под османско владичество Ликия в италианския град Бари.
Както виждате, Santa Claus е бил истинска личносто плът и кръв, на която не му липсват чисто човешки черти. В същото врем, обаче явно този човек е бил толкова добър, че се е превърнал в символ на щедростта, добрината, радостта и помощта на нуждаещите се. Точно тези неща, които честваме на днешния най-светъл християнски празник Коледа.
Аз съм Конан Дъфи. Преселих се от Лондон в София, обикалям новата си родина България и опознавам придордните и историческите й красоти. За тях разказвам тук в моята рубрика.
Днес, обаче исках да ви разкажа, че освен съкровища, с които ни е дарила природата, има и такива хора.

PS. Ако на Коледа ви е писнало да гледате „Сам в къщи“ можете да запълните времето между две сърми с още от моите истории на Фейсбук страницата ми:
https://www.facebook.com/britanskiabejanec

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.