Британският бежанец: Билети и артефакти за проверка, моля!
5

Британският бежанец: Билети и артефакти за проверка, моля!

Hello mate!

Много е странно това вашето метро. Винаги съм си мислел, че аз като роден и израснал в London няма как да се впечатля точно от подземна железница, ама ето, че винаги има как. Наложи ми се наскоро да използвам софийското метро доста пъти, по независещи от мен причини.

Няма да ви се оплаквам излишно с битовизми само ще си позволя да цитирам избраният с най-много гласове народен представител от 25-и многомандатен избирателен район, г-н Христо Петров: „Немска бабо, тоя джип е счупен!“ Да, за Ицо Хазарта става въпрос. Той има една изключително прозорлива песен, в която се разказва за това как си е купил дизелов джип на старо и когато трябва да го ремонтира “дава пари за 25 години таксита“. Иначе какви законопроекти има, I don’t know.

И, аз като лирическия герой на г-н народния представител Петров се оказах пешеходец за известно време. А, като жител на кв. „Овча купел“ отскоро мога да се похваля и с достъп до метро. При това от спирката в моя квартал благодарение на връзките между другите две линии на подземната железница мога да стигна literally до всяка точка на София на цената на едно билетче. Well, до „Слатина“ не мога да стигна, но пък кой нормален човек би искал да отиде в „Слатина“.

Whatever, повозих се на метрото последните дни и то бая. По всичките линии

Първото, което ми направи впечатление е една странна закономерност – колкото по-нова е линията на метрото, толкова по-рядко се движат влаковете. Докато пътувах по моята линия (най-прясно откритата) си мислех, че всичко е нормално. Когато се качвах на тази от Лзенец до Надежда забелязах, че влаковете се движат доста по-често. А, когато се прекачих на най-старата линия, тази която свързва Люлин и Младост направo се изумих как влаковете буквално пристигат през 1 минута. Като се замисля има някаква логика точно линията между двата най-големи жилищни района в България да е най-натоварена и да има нужда от повече влакове, но come on.. и ние в „Овча купел“ сме хора. И въпреки, че на наша територия се намира най-известната автоморга в града и нашите коли се чупят, и ние имаме нужда да ползваме метро понякога.

Нo стига за разписанието на софийското метро. Аз съм седнал тук да ви разказвам за забележителностите на България, които обичам да посещавам. Въпреки че, именно разредения график на втората линия на метрото е причина за тази история. И по-специално продължителното чакане на метрoстанция „Серика II”. След поредното ми слизане от Линия 1 и опит да стигна за влака по Линия 2 и установяването, че тъкмо, когато слизам на перона, влакът тръгва (спред мен някой диспечер в метрото си е напарвил evil шега като нарочно е синхронизирал времето между двата влака точно толкова, че хем да не ти е достатъчно да се прекачиш, хем да си достатъчно близо до втория влак, за да го видиш как тръгва под носа ти) се подготвих да чакам абсурдните 7 минути за следващия влак. Тогава mate, докато безцелно се шляех по перона и в главата ми се въртеше познатият рефрен: „При изгубен багаж, моля позвънете на телефон нула две, дветстотин, двайсет и едно..“ и изведнъж – бам! Пред очите ми капител на римска колона от IIв.! Няколко крачки по-надолу – глинени съдове от халколита! И това буквално на сантиметри от мен, грижливо опаковано в стъклени витрини. Оказа се, че поцялата дължина на перона ма метростанцията и от двете страни има разположени древни артефакти намерени при разкопките на Сердика.

Да не съм паднал от Марс. Прекрасно знам, че в централната част на София so called Ларго, където започват жълтите павета и стават най-кошмарните задръствания е бил древния римски град Улпия Сердика, и когато започва строежа на метрото там изскачат основите на един цял античен град. Знам, че са реставрирани и консервирани, но също така знам, че когато минаваш през тази част на града обикновено или бързаш за някъде или закъсняваш отнякъде. Или протестираш за нещо. В същото време, обаче нямах и най-малка представа, че експонати от регионалния музей, които са открити при разкопки в околността са изложени на площадката на самата метростанция и единственото, което ти е нужно да ги разгледаш е билетче за метрото. И разбира се време, което ти е осигурено, докато чакаш следващия влак.

Така for example научих, че не само преди римския град тук е имало тракйски град (което вече си знаех), но и още по-рано през каменната ера в района на София е имало праисторическо селище. По-специално в днешния квартал „Слатина“. Та-даам! Оказа се, че все пак имало

причина да отидеш някога в „Слатина“,

а именно за да видиш станките от праисторическо селище от V-IV илядолеите пр. н.е., което го прави едно от най-старите селища в Европа.

Ако излезеш от метростанцията от подлеза към Женския пазар, пък можеш да видиш останките от римско жилище и част от северната стена на някогашната Сердика, която Император Константин нарича „моят Рим“ и дълго се двоуми дали нея или Бизантион (намиращ се на Босфора, известен днес като Истанбул) да обяви за нова столица на Римската империя. Well, всички знаем какво все пак е било крайното решение на Св. Константин, но дали всички знаем, че ако излезем от метрото и вместо да се качим към ЦУМ, просто се разходим отстрани на метростанцията в същност ще се окажем по каменната настилка на двехилядигодишна улица, по която са разположени римски жилищни сгради със запазени мозайки по тях, бани и подови отоплителни системи.

Наблизо са били и прословутите минерални терми на Сердика, привлекли самият Имепратор Константин и преобразувани през веквете в Градска баня. Днешните жители на София, пък преценили, че няма нужда от минерални извори и превърнали сградата на банята в музей и център за събития.

От другата страна на булеварда под централата на една банка и пред двора на католическата църква мгат да се видят станки от западната порта на града. Дказателство, докъде се е простирала Сердика в древността и още една причина да считаме, че и тогава и сега Люлин се намира извън града.

В подлеза на метрото под самото Ларго,

всички знаят за възстановената decumanus maximus – главна улица на града, кято свърза западната с източната му порта. Дали, обаче всички са наясно, че ако заобиколят Партийния дом и в малката уличка зад него влязат в един прескъп хотел, могат спкойно да разгледат станките от древния Амфитеатър на Сердика. Или пък от другата страна – след джамията по бул. „Мария Луиза“, ако тръгнете към Лъвов мост и между магазин за тоалетни чинии и казино има вход към изложбена зала „Триъгълната кула“, където са консервирани останките от истинска триъгълна кула пазела някога северната прта на Сердика.

За ротондата във вътрешния двор на Президентството няма и да отварям дума.

На практика древният град Сердика се е намирал между днешните улици Искър и Позитано, и Леге и Лавеле. Нали се сещате какво има там в момента mate? Представителните сгради на висшите институции в България – Президентството, Министерски съвет, Народно събрание (бившият партиен дом actually е административната сграда на Нардното събрание и обикновено депутатите са там в кабинетите си, когато различни недовлни хора пртестират и обсаждат другата по-известна сграда до „Ал. Невски“) , плюс няколко министерства и дори част от Съдебната палата.

Не знам дали ми следите мисълта, но само ще кажа, че ако се направят едни хубави разкопки в този район на бял свят ще излезе един прекрасен, интересен, древен град, от който можем да научим много за миналото си. А, настоящето, ли? Какво значение има какво е настящето там – и без това в момента всички в тези сгради са под карантина.


PS.

Разхдете се из централната станция на метрото в София, а след кат разгледате забележителностите, ако bloody влак още не е пристигнал, дкато го чакате може да харесате Фейсбук-страницата ми: https://www.facebook.com/britanskiabejanec

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.