0

Hallo приятели,

За 37-ми път ви съобащавам, че името ми е Конан Дъфи и сън имигрант от Великобритания, който обикаля забележителностите в новата си родина България и описва приключенията си тук. Well, this time за първи път смятам да ви разкажа как не отидох на някое интересно място. Yes, you are right имам предвид връх Шипка.

Hallo приятели,

За 37-ми път ви съобащавам, че името ми е Конан Дъфи и сън имигрант от Великобритания, който обикаля забележителностите в новата си родина България и описва приключенията си тук. Well, this time за първи път смятам да ви разкажа как не отидох на някое интересно място. Yes, you are right имам предвид връх Шипка.

Миналият ден беше 3 март – национален празник на България по повод Освобождението от Турско робство. Затова си помилих, колко подходящо е на този празник да посетя обект номер 93 от 100-те национални туристически обекта, а именно Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. This is най-ебмлематичното място, на което са се водили сраженията по време на Руско-Турската освободителна война през 1877-1878г.

По-късно разбрах, че идеята ми далеч не е genius и че на 3 март в България има традиция да се прави поход до връх Шипка и там да се чества годишнината от Освобождението на България. Actually, разбрах го по трудния начин, тъй като миг след като бях споделил „гениалния си план“ на моята съпруга Добромира, последва гневен монолог, в който с невроятни логически умозаключения информацията за хилядите хора по трасето, състоящо се от стотици стъпала, съпоставена с актуалните новини около разпространението на коронавируса и очевидния факт, че Додо е бременна в 5-ия месец, категорично беше доказан изводът, че моите родители са първи братовчеди.

In other words: “Знаеш ли колко хора се събират на Шипка за Трети март. Искаш да ме помъкнеш бременна да катеря тия стъпала и да се бутам с тълпи от хора, докато навсякъде върлуват грипове. Ти сигурно си малоумен!“

I have to confess, че доста се засрамих от необмисленото си предложение. OK, it’s not my fault, че не знам затова колко стъпала трябва да изкачиш до връх Шипка. Also, не съм толкова вещ с традициите на празничните чествания на 3-ти март. Обаче, как не ми хрумна да се притснявам за опасността нероденото ми дете да се зарази с коронавирус? Look mate, аз следя новините в България и знам, че тук (in fact само в България) няма нито един болен от опасния вирус. Also, чета какво пишат лидерите на обществено мнение във Фейсбук и дори съм наясно, че този вирус никак не е толкова опасен. Дори върлуващият в момента грип бил по-опасен от коронавируса.

Meanwhile, по новините се редуват противоположни новини. От една страна на ден по два пъти от Националния щаб цитират данни, че всичко е под контрол и няма болни. Веднага след това, обаче телевизиите се избиват да пускат репортажи как магазините са опразнени, понеже хората се запасяват със стоки притеснени от епидемията. Медицинските маски били useless срещу заразата в същото време били изкупени от аптеките. Специалистите казват, че сме morons, за дето се избиваме да ги купуваме, а в същото време правителството договаря внос на маски от друга държава.

Also, ден след като гледах пустеещите магазини по националните телевизии ходих да пазарувам в близкия хипермаркет в Овча Купел, а там не само, че нямаше липсващи стоки, ами и точно брашното, боба и макароните бяха на промоция!

После си представих как някой moron се оплакал във Фейсбук, че му изкупили брашното в магазина „сигурно се запасяват заради коронавируса“. После някой clickbait сайт го преписва, защото „хората ще го прочетат“. Изервен от липсата на интересни новини за коронавирус у нас, ТВ продуцент крещи на репортерка: „Видях в интерент, че хората са опразнили магазините заради епидемията – искам репортаж за централна емисия“. Ambitious девойка отива с мисия да изпълни заръката и цял ден дебне да снима хора с пълни пазарски колички и прави анкети с минувачи, докато не намери подходящия lunatic, който да каже заветните думи „да притеснявам се от коронавируса“ и Voila – репортажът е сглобен. Имаме кадри на хора с пълни колички, някой празен рафт и случаен минувач, който споделя, че се притеснява от заразата. После продуцент от конкурентна ТВ го вижда, крещи на някоя друга репортерка в нюзрума „как сме го изпуснали това“ и да наваксва. В следващата емисия още натоварени колички и празни витрини се показват и така колелото се завърта и хората наистина започват да вярват, че стоките по магазините ще свършат и отиват да си купят и те, понеже „по телевизията дадоха как..“. Не, че знам със сигурност как разсъждават по медиите де, just my imagination.

However маски наистина нямаше. Не, че съм търсил (I believe in Government и щом казват, че са безполезни значи е така), но отидох до аптеката да купя Магнезий за Додо и там бяха разлепили табелки, че маските са свършили.

Цялата работа с коронавируса, все пак ми се струваше съмнителна. Толкова много умни хора във Фейсбук се изредиха да се подиграват на хората, които се страхуват от него. So many meme jokes се въртяха в мрежата. Шерваха се статуси на лекари, които твърдят, че сезонният грип е по-опасен от коронавируса. I thought to myself, че не бива да съм толкова необразован и да се поддавам на такива малоумни истерии.

После Лувърът затвори, заради притеснение от разпространение на коронавирус. Лувърът mate e най-посещавания музей в света. Огромна институция пълна с много интелигентни хора. Това не е съседката баба Пена, която купува цял чувал с брашно от страх, че коронавирусът ще й го изяде. Това е музей в държава, която забрани обществени мероприятия на закрито, на които могат да се събират повече от 5000 души. Заради „смешния“ коронавирус.

Викам си на ума, тия французи винаги са били адски страхливци. Everybody knows it. Не са като българите – без пленено бойно знаме в цялата си история.

After that отмениха честванията на Шипка за 3 март. Това от The Government. Същите хора, които обясняват, че няма коронавирус в България. Отмениха честванията заради страх от епидемия.

На самият празник, обаче отиде президентът на България. Качи се с другите enthusiasts на Шипка и се подигра с правителството, как се отменили честванията на връх Шипка, а в София не са. Беше смешно. После се разбра, че и самият президент е отменил традиционния прием за 3-ти март, заради притеснения от коронавирус. Стана още по-смешно.

Meanwhile От Световната здравна организация обявиха официално, че коронавирусът е по-опасен от сезонния грип. Във Фейсбук спряха да се възмущават от идиотите, които се страхуват от заразата. Well, някакви smartasses публикуваха графика с картинки, според която коронавирусът е пренебрежително малко заразен в сравнение с болести като чума и морбили. Графиката стана viral, докато някой не се сети да им обясни, че и ухапването от Бронтозавър е много по-опасно от това от бясно куче, но за щастие бронтозаври няма от много години. Както и чума.

В крайна сметка аз не отидох на връх Шипка. Там се качиха, обаче хиляди българи, които пожелаха да отдадат почит на загиналите са свободата на България. Отидоха без да се интересуват дали има официална програма или няма. Дали има политици, които ще се радват на тяхното събиране или ще станат за смях. Качиха се без да се интересуват дали коранвирус или няма брашно в магазините.

Качиха се хора, които още веднъж искаха да се уверят в думите на ген. Радецки по време на руско-турската война, че: „На Шипка всичко е спокойно!“


PS.

И аз ще се кача на Шипка следващата година, когато Додо може да катери стъпала, а дотогава можете да следите какви interesting места ще посетим с нея на страницата ми във Фейсбук:

https://www.facebook.com/britanskiabejanec/