Британците у нас с право 1 година да ползват БГ паспортите си

Британците у нас с право 1 година да ползват БГ паспортите си

Британските граждани у нас, ще имат право да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период по излизането на Великобритания от ЕС. След това те ще трябва да разполагат с нови лични документи. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които до края на февруари 2020 г.  трябва да минат на второ четене в НС.

Това е една от мерките на правителството по плана за действие на страната за прилагане на споразумението по Брекзит. На заседанието си днес МС прие доклад по изпълнеието на този план. В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението.

В рамките на тези мерки МВР е внесло в НС законопроект за промени в Закона за влизането и пребиваването  у нас на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта „Права на гражданите" на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи. Промените в тези закони ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период. Крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март.

Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания.

На 28 и 30 октомври 2019 г. пък се провел семинар за служителите на сектори и групи „Миграция” в областните дирекции на МВР. До средата на 2020 г. са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на МТСП и Министерството на културата.

От ноември 2018 г.  до края на декември 2019 г. посолството ни в Лондон пък провело 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази кампания, по данни на британското МВР вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.