0

Б ритански учени за рекордно кратък срок са създали експериментална ваксина срещу коронавируса от нов тип, съобщава телевизионният канал Скай нюз.

Британски учени за рекордно кратък срок са създали експериментална ваксина срещу коронавируса от нов тип, съобщава телевизионният канал Скай нюз.

Специалистите са готови за провеждането на опити с животни, а през лятото ще може да бъдат направени и изпитания с хора. "При използването на стандартни подходи, изминават най-малко две или три години до момента на клиничните тестове. Ние съкратихме тези срокове и успяхме да създадем образец на ваксината в лабораторни условия за 14 дни", заяви пред медията професорът от лондонския "Импириъл колидж" Робин Шеток. По неговите думи екипипът му е осъществил съществен пробив.
Изследователят изтъкна, че заради необходимостта от продължителен цикъл на изпитания, препаратът, дори и да се окаже ефикасен, няма да бъде готов достатъчно рано, за да може да се справи с разразилата се епидемия от новия коронавирус 2019-nCov. Но приложението му няма да е закъсняло, ако започне пандемия и вирусът се разпространи по целия свят. Ученият предполага, че до лятото заразата ще спадне, както става с грипа. Но не е изключена вероятността от втора вълна на епидемията в глобален мащаб. Тогава ще е много важно да имаме на разположение действаща ваксина.


Освен във Великобритания, изследвания за изготвяне на нова ваксина срещу споменатия коронавирус се водят в Австралия, Китай, САЩ и в други страни от Европа и света, припомня агенцията.

Преди дни военни медици и биолози от Шанхай успешно защитиха култура от клетки от атаки на вируса 2019-nCoV, като използваха копия на рецепторите АСЕ2, от които причинителят на пневмонията се възползва, за да проникне в организма. Резултатите от изследването са качени на сайта bioRxiv. "При подобни терапии е възможен страничен ефект, тъй като протеинът АСЕ2 е тясно свързан с функционирането на сърдечносъдовата система", отбелязват специалистите. "От друга страна неотдавнашни експерименти с мишки показаха, че добавянето на копие на АСЕ2 в кръвта им не повлия върху жизнеспособността им. Това навежда на мисълта, че протеинът може да се използва както за терапия, така и за диагностициране на новото заболяване."