Бригаден генерал Деян Дешков: По трима кандидатстват за едно място в бригадата

Бригаден генерал Деян Дешков: По трима кандидатстват за едно място в бригадата

В армията трябва да има мотивация и военнослужещият да вярва в това, което изпълнява

Годините нямат такова значение, колкото имат опитът и познанията. Всеки човек, поглеждайки се в огледалото, си мисли, че си изпълнява нещата перфектно, но най-вярната оценка се дава отстрани, казва в интервю командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

- Бриг.ген. Дешков, с каква техника и състав участва бригадата в последното учение на полигона в Корен и какви бяха резултатите?

- Нека да уточня, че ще говоря за бригадата, защото не само ние участвахме в това учение. Ръководството беше от командването на Сухопътните войски. Бригадата участваеш с над 80% от личния състав, като, естествено, оставихме личен състав, които да се грижат за пунктовете за постоянна дислокация, а това са двата ни гарнизона в Карлово и в Казанлък.

Учението се подготвяше не от месеци, а от години. Непосредствената подготовка на бригадата бе през последните 11 месеца. Учението бе 10 дни, но за нас продължи малко повече от 14 дни. Ние, в армията, казваме, че учението започва с излизането на първата техника и с прибирането на последния автомат в пирамидата. Тогава завършва за нас.

Слава богу, всички се прибраха, цялата техника е прибрана и всичко е налице, както му казваме по армейски. За командването и за личния състав от бригадата учението бе първо по рода си – да действаме всички заедно. Досега сме провеждали, понякога и по два пъти в годината, тактически учения с бойна стрелба на батальон или на дивизион. Сега, когато от бригадата излязохме всички – деветте формирования плюс ротата ни военна полиция, за нас бе голямо предизвикателство. Защото вече става въпрос за пълната синхронизация на действията между всички тези големи структури. При нас смело мога да кажа, че звената войник, сержант, младши офицер на нива отделение, взвод и рота, са добре тренирани, имат постоянен и ежедневен учебен процес. Този вид занятия на малките звена е почти всеки месец. Така че там нямахме притеснения. Не бих казал, че сме перфектни. Не бих казал, че сме отличници, но бих казал със сигурност, че успяхме да се осеверим, за да видим къде ни куца, къде наистина сме добри. Личният състав, командирите и щабовете се справиха отлично спрямо плановете и очакванията. Тоест, изпълниха всички задачи, което е моята лична преценка за представянето ни като обучаеми.

 -На фона на увеличаването на болните от Covid-19 в национален мащаб, как стои въпросът с бригадата след това учение?

-Нямаме някакво драстично увеличаване на броя на болните, което да е по-различно от данните за страната. Надявам се да успеем да се съхраним, защото правим всичко възможно. Под един процент е заболеваемостта и карантинираните в бригадата към момента. Това е доста по-нисък процент. Подчертавам, че този един процент не е заради учението. Тук може би е редно да уточня, че нашите военнослужещи не са някаква капсулована структура. Тоест, когато не сме ангажирани с учение или с някакво мероприятие, свързано с националната сигурност и изискващо екстремни мерки, нашите военнослужещи идват сутрин на работа и вечер в 17ч. са отново със своите семейства, близки и познати. Те посещават магазини, ресторанти и т.н. Така че те не са нещо по-особено в сравнение с всеки един гражданин или служител във всяка една фирма, служба или предприятие.

-А какви са мерките, които се предприемат в бригадата за предотвратяване на евентуално разпространение на вируса?

-Мерките в момента са продължение на мерките, които спазвахме и през пролетта. Те са съгласно заповедите и препоръките на Националния оперативен щаб, заповедите на Министъра на отбраната и на Командира на Сухопътни войски. Носенето на маски, отстоянието от човек до човек на минимум метър и половина. Друга мярка, която за армията е вече малко по-особена, е колективите да не се смесват. Идеята е, че ако някъде нещо стане, примерно се появи гнездо на заразяване, да се отдели един колектив, а не да се разпространи навсякъде. Така ще си запазим възможността за използване като структура, която е елемент от националната сигурност. Задължителна мярка е меренето на температурата на входовете на формированията ни в Карлово и в Казанлък, дезинфекцията по 4 пъти на ден на всички помещения, избягването на воденето на учебен процес и събирането в закрити помещения, като сме се постарали учебните процеси да бъдат изнесени основно на открито. Има и други детайли при спазването на противоепидемичните мерки. Всичко, което ни е заповядано, го изпълняваме безкомпромисно.

 -Правителството одобри повече пари за армията за догодина и цифрите вече са заложени в бюджета за 2021г., но от каква техника и въоръжение има необходимост 61-ва Стрямска механизирана бригада? Какво очаквате да получите?

-Като командир на бригадата аз нямам правомощията да разпределям финансови средства или да ги изисквам като финансови средства. Просто така работи системата и структурата.

 -Да, ясно, но от какво имате нужда?

-Казано като от човек, който за нещо се надява и мечтае, кажи речи - от всичко. Това е в кръга на шегата, разбира се. Имаме нужда от средства за възстановяване и поддържане на инфраструктурата, както и от средства за резервни части, за да поддържаме техниката. Имаме нужда от личен състав – това е болката на всички, които сме във Въоръжените сили. Какво аз бих желал, като един от военнослужещите, и се надявам някой ден да имаме? Да се подменя остарялата ни техника – бойна, транспортна, обслужваща, с нови образци на въоръжение. Но това всичко вече не е към конкретния бюджет, защото това е един много дълъг процес. Това са ни надеждите в дългосрочен план, които усещаме в последните две години, че се случват, но нямаме търпение да станат по-скоро.

 -А от коя година ви е най-старата техника?

-Каквото и да Ви кажа в момента, ще Ви заблудя и то неумишлено. Но примерно една от най-старите ни техники е на над 40 години. Имаме и по-нова техника, разбира се – на по 5, на 7, на 10 години, което за армейските условия е нищо. Така че това е комплексен, детайлен въпрос, в който ще се загубим.

 -Казахте, че една от болките е липсата на кадри? На какво се дължи това? Има ли желаещи млади хора? Те наясно ли са какво ги чака, ставайки военнослужещи, или просто идват заради редовната заплата?

-Моята надежда е, че са наясно тези, които идват при нас. Армията е малко по-различна структура и трябва да има и мотивация. Да вярва в това, което изпълнява, защото в противен случай резултати няма да има и няма да е полезен или полезна, без значение на пола, на държавата и на страната си. Това, което е написано в клетвата: „да понася твърдо несгодите и лишенията на военната служба“, е наистина така. Освен кампанията „Бъди войник“, която е под егидата на МО, ние провеждаме срещи, семинари, запознаваме ученици в 11. и в 12.клас със спецификите на военната професия, какво предлага бригадата като видове специалности, какви са плюсовете и минусите. Имахме такива срещи в региона на Карлово и Казанлък, а дори и в Габрово. Надяваме се да дойдат осъзнати младежи, които да знаят какво ги чака, ако постъпят в нашите редици.

Ако в предните два подбора – в края на миналата година и в средата на тази, желаещи бяха малко под бройката, която бяхме обявили, то за подбора, който предстои в края на този месец, средно са по 3 кандидати за едно място в бригадата.

 -Вие сте най-младият генерал в БА. Много или малко са 45 години, за да се командва едно от най-големите формирования в Сухопътни войски?

-Годините нямат такова значение, колкото имат опитът и познанията. А дали аз ги притежавам, за да командвам бригадата, могат да кажат командването на Сухопътни войски и моите подчинени. Аз няма как сам да си дам такава оценка. Всеки човек, поглеждайки се в огледалото, си мисли, че си изпълнява нещата перфектно, но най-вярната оценка се дава отстрани.

 -Една година ли стана, откакто сте командир на 61-ва Стрямска бригада?

-Не, вече тече втората година.

 -За това време бригадата участвала ли е в помощ на населението в кризи и какви са били те?

-Ние имаме добро взаимодействие с общините Карлово и Казанлък и с каквото можем, взаимно си помагаме. Имаше един доста голям пожар в балкана над Карлово. Тогава колегите от Авиобазата в Крумово участваха с вертолет, а от наша страна над 50 човека два дни в гората се бореха с пожара. Участвахме и в нещо не много типично за нас, но мисля, че и в бъдеще ще можем да помагаме. Става въпрос за спасителната акция, която беше в местността „Паниците“ до Калофер, когато в планината се бяха загубили баща и син. Имаме съдействие и с полицията – имаше инцидент в Тъженския балкан и бяхме помолени от РПУ в Казанлък да помогнем, за което също съдействахме.

 -Дълг, лоялност, всеотдайност. Този девиз на формированието явно по този начин се претворява в реалността?

-Аз съм твърдо убеден, че е така и смятам, че всички наши военнослужещи го разбират и прилагат на 100%. Дългът е към народа, страната и към другаря до себе си. Лоялността е към другарите и към командирите, защото ако в една армия няма екипност, нито една задача било то в учение, или в реална обстановка, не може да бъде изпълнена. И всеотдайност – че ако някой не е на мястото си, другият няма как да изпълни и неговите задължения. И няма как да стане част от системата, която трябва да бъде едно цяло.

 

Визитка:

-роден е на 25 ноември 1975 в Чирпан

- женен с едно дете

-1993 г. - 1998 г. завършил ВВОУ „В.Левски” -  гр. Велико Търново;

 -2005 г. - 2006 г. Армейски командно-щабен колеж на САЩ;

-2014 г. - 2015 г. Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ;

-от 2019г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада

-участвал е в една мисия в Ирак през 2004г. и в две в Афганистан през 2009г. и 2011г.

- награждаван е с :почетен-награден знак "България-НАТО" - II степен, 2014 г.,

предметни награди, морални поощрения и грамоти

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.