2,5% от БВП ще отидат за справяне с COVID-19 през 2021г.  (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
3

2,5% от БВП ще отидат за справяне с COVID-19 през 2021г. (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Поне 2,5% от БВП ще отиде за справяне с COVID-19  през 2021г.  Това заяви виепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в МС. 

"Не исках да участвам в никакви политически крамоли но днес имаме устен коментар върху бюджета и не може да не изразим нашата гледна точка и да подкрепим позицията си с числа и аргументи. Квантовата физика има един известен експеримент Котката на Шрьодингер - тя е едновременно жива и мъртва. Ние се намираме в сходна ситуация - според президента това, което правим, е едновременно правилно и неправилно. По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, но нашата нация страда от редица заболявания като политическа амнезия - април имаше призиви за още мерки и още помощи. "Когато армията от безработни се множи всеки ден, не е уместно да занимаваме хората с институцията на властта". Край на цитата", заяви Дончев. Коментарът му е по повод на изказването на президента Румен Радев.

"В тежки времена, когато се натрупва пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция", каза още той и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%. "Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от страните в ЕС", категоричен бе Дончев.

По думите му

в бюджета за 2021 г. са заделени над 1,6 млрд. лева в подкрепа на домакинствата.

Мерките в подкрепа на бизнеса пък са в размер на 557 млн. лв. Органите на държавното управление, натоварени с овладяването на пандемията, ще получат 749 млн. лв. „Всичко това е без млрд. лв. препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 г., а също и без допълнителното финансиране от програма React EU", уточни Дончев.

94 млн. лв. ще бъдат отделени за ваксини и лекарства в бюджета за догодина,

обявиха от министерство на здравеопазването. По думите им за 2021г. щяло да има над 120 млн. лв. допълнителен ръст в разходите, за лечебни заведения и възнаграждения за служители които са били на първа линия срещу COVID-19.

Бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен с над 326 млн. лв.

Ще бъде осигурен и буфер от над 600 млн лв. за лекарства и заплащания.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви, че днешното гласуване е прецедент и въпреки, че заседанието на отнело 4 часа, проектите на законите са минали в Тристранния съвет. „Това беше един успешен съвет, без никакви различия ”, категорична бе тя.

"Бяхме много щастливи, че администрацията на президента съгласува целия пакет без забележки", заявиха от Министерството на финансите. И също напомниха, че България и към момента е с втория най-нисък дълг в ЕС, той ще е 23,5% от БВП в края на 2021, 29,4% в края на 2023 г., което е много по ниско от 60%. Средните нива в ЕС е 77,6%. 84% в Еврозоната. А дефицитите са основно за ковид мерки - за хората бизнеса и инвестиции. 2022-2023 г. ще се премине към фискална консолидация.

От думите на образователният министър стана ясно ,че доброто образование означавало добри учители, а това изисквало пари. Най- голямата кражба била, ако спестим от учители. "Заложеният безпрецедентен ръст на разходите на образование очаквах да бъде оценено, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери, че разходите са безсмислени и трябва да се пести сега искам да кажа, че разходите за образование са с най-висока норма на обществената възвръщаемост - повече от лихвата на дълговете", възмути се и образователният министър Вълчев.

Социалният министър Сачева коментира, че това е бюджет за хората, запазват се най- ниските данъци, но се предлага и увеличение на доходите. Сачева обяви мерките, засягащи социалната сфера. „607 млн. са за активна и пасивна политика на пазара на труда, в това число влизат и 300 млн. за мярката 60:40, чрез която са запазени над 250 хил. работни места”, поясни тя, като допълни, че по първия „дизайн” на мярката са платени 186 млн. лв., а по втория към днешна дата са почти 280 млн. лв. 463 млн. ще бъдат отделени за отглеждането на деца като 73 млн. от тях са за семейства с деца до 14 години, чиито родители не могат да работят от вкъщи.

По думите й 319 млн. лв. ще са месечните помощи за отглеждане на всяко

дете и за увеличаване на месечната помощ за отглеждане на деца под 1 година и за целевите помощи от 1 до 8 клас. Сред останалите мерки са 10 млн. лв. допълнителните помощи за отопление, 223 млн. лв. за хората с увреждания и 47 млн. лв. за хранителни продукти под формата на еднократна помощ от 120 лв. за пенсионери, чиято пенсия е от 300 до 369 лв.

Според направеното предложение на правителството бюджетът за 2021 г. предвижда най-много да са разходите в социалната сфера - увеличение на минималната заплата с 40 лева - до 650, детски надбавки за всяко дете и 12 лева обезщетение за безработица. Промени ще има и при пенсиите - минимална ще скочи до 300 лева, а максималната ще стане 1440. Предвиден е и 5% бюджетен дефицит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.