До дни става ясно бъдещето на детската болница (ВИДЕО)

До дни става ясно бъдещето на детската болница (ВИДЕО)

До дни ще стане ясно бъдещето на детската болница у нас. Днес пред сградата на Министерски съвет се проведе протест срещу намерението за изграждане детска болница, на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

От инициатива за нова детска болница настояват служебното правителство да прекрати обществената поръчка. По-късно те се срещнанаха и с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, а след срещата стана ясно, че до дни ще има решение по казуса.

 От „Инициатива за истинска детска болница“ искат да се прекрати обществената поръчка, тъй като според тях тя е порочна, да се възложи анализ на нуждите на детското здравеопазване и да се възложи качествено техническо задание и провеждане на архитектурен конкурс. Те настояват и да има обществен съвет, който да гарантира диалога с гражданите и върне доверието в институциите.

Регионалният министър от своя страна напомни, че преди два дни в МРРБ са имали среща в всички заинтересовани участници по въпроса. Виолета Комитова обясни още, че в кратък срок Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за Национална детска болница в границите на Медицинската академия. Това заявление беше приветствано от протестиращите по-рано пред сградата на МС.

Стойчо Кацаров от своя страна обясни, че в министерството на здравеопазването са наясно със ситуацията. По думите му се изчаква решението на регионалното министерство. От това зависи и съдбата на въпросния проект.

„Искам дебело да подчертая, че ние сме подготвени по темата. На преден план пред нас обаче напоследък все се говори за проекти, строителство, разрушаване, реконструкция и т.н, искам да кажа, че здравното министерство гледа на нещата от големия им мащаб. Детското здравеопазване като цяло, за което от изграждането и на най-хубавата болница, няма да реши проблемите на педиатричната помощ“, каза още Кацаров. Той добави, че наред с решението за такава болница ще се предложат допълнително мерки, с които да се подобри детското здравеопазване в страната.

„Не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница, вероятно по-тежките случаи, но не всички. Това, че ще се открие тази болница не значи, че ще се закрият всички педиатрични отделения“, обясни ще той. По думите му се полагат грижи да се подобрят условията в тези отделения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.