Синдикати и правителството обсъдиха бъдещето на ТЕЦ-Марица Изток 2

Синдикати и правителството обсъдиха бъдещето на ТЕЦ-Марица Изток 2

Синдикатите настояват за прозрачност за бъдещето на ТЕЦ-Марица Изток 2. Това стана ясно след среща на профсъюзите с премиерът Стефан Янев и социалният министър Гълъб Донев и енергийният министър Андрей Живков. На нея е обсъдено бъдещето на ТЕЦ-Марица Изток 2.

„Предстои от МИЕ и синдикатите да проведат срещата с КЕВР, предстоят новини с функционирането на ТЕЦ Марица изток 2. Работим бързо за да вземем добри решения в полза на работещите в мините, да вземем решения енергийната система да функционира нормално“, обясни социалният министър.


От КНСБ обясниха, че проблемите на комплекса стоят нерешени повече от 5 години.

„Той не е предмет на синдикалните измерения на нашата енергийна система, а предмет на националната ни сигурност. Той ще се трансформира във времето, но няма как да спре. На 1 юли ТЕЦ-Марица Изток 2 трябваше да спре, ако не беше заповедта на енергийния министър. Комплексът е поставен на колене“, каза Пламен Димитров от КНСБ. По думите му единственият шанс комплекса да има бъдеще, е през плана за възстановяване и устойчивост.и средствата чрез Фонда за справедлив преход. Той обясни още, че няма магическа пръчка за решенията по проблема, но трябва да има проект в плана за възстановяване. „ТЕЦ-Марица Изток 2 е горещият картоф и той отново изкарва на повърхността дълго отлагани проблеми за липсващата ни стратегии в енергетиката. Каква е визията, ще работят ли там, миньорите. Няма да приемат нещо, което не е начертано как ще изглежда във времето. За нас проблемът не е локален. Настояваме за прозрачност как се развива плана за устойчивост в енергийната му част. Бизнесът и България чакат какъв ток и на каква цена ще има през следващите години“, обясни още лидерът на КНСБ.

От другият синдикат КТ „Подкрепа“ обясниха, че за пореден път са очертали червените линии, какво ще се случва в енергетиката. „Няма да се съгласим с програми, в които миньорите да станат берачи на лавандула някъде. Ние виждаме бъдещето му като индустриален център, в който хората ще полагат висококвалифициран и добре заплатен труд“ , каза Димитър Манолов. Той добави само, че целта на разговорите е да се намери решение, което да не се даде отражение на цената на сметките за ток от 1 юли.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.