0

З дравните власти планират да намалят срока на Covid карантината у нас за болните и контактните. Това стана ясно след първото заседание на Националния пандемичен комитет, създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

Здравните власти планират да намалят срока на Covid карантината у нас за болните и контактните. Това стана ясно след първото заседание на Националния пандемичен комитет, създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

От началото на следващата седмица здравните власти

обмислят да намалят дните, в които се карантинират болните от 14 на 10.

Карантината за контактните пък ще бъде свита на 7 дни от 10. Причината за това решение са данните, че новият вариант на коронавирус протича по-леко. "Анализът на протичане на заболяемостта с Омикрон в Германия и Великобритания показва, че заболяването протича по-леко от Делта варианта. Това позволява някои от противоепидемичните мерки да ги смекчим ", обясни зам. - министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов. 

От думите му стана ясно, че пандемичният комитет е обсъдил и темата за ваксинирането срещу коронавирус и това, че страната ни остава на опашката по процент на ваксинация в ЕС и има нежелание на българите като цяло да се имунизират. Йорданов посочи, че към момента 35,7% са ваксинираните българи, като се изключват децата, които не подлежат на имунизация. Здравните власти обаче си поставят цел да постигнат поне 60% ваксинирани. "Поставяме си

задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души.  

В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. Това не са първично ваксинирани", отчете Йорданов. Като мярка за повишаване на ваксинирането у нас, той посочи осигуряването на мобилни групи за имунизация. Зам.-министърът увечри, че здравните власти ще направят всичко възможно да улеснят и стимулират българските граждани да се ваксинират. От думите му стана ясно още, че у нас остава доброволно ваксинирането срещу COVID-19, въпреки че по време на заседанието на комитета е имало предложение ваксинирането да стане „императивно” за  определени контингетни - в МО, МВнР, социални работници, медицински служители.

Доц. Георги Йорданов обясни още, че

ще бъдат разкрити и допълнителни легла за COVID пациенти в педиатриите,

тъй като вирусът е много по-заразен и се очаква да има повече заболели деца. "На първо място такива легла ще се открият в София, където има най-много случаи на болни деца. Притеснени сме, защото вървим към пик на инфекцията, а заетостта на болничните легла в София вече надминава 60%", обясни доц. Йорданов.

Той напомни, че от утре влиза в сила затягането на контрола на границата при нас, като влизащите в страната от държави в „червената зона, освен зелен сертификат за преболедуване и ваксиниране, е необходимо да имат и негативен ПСР тест.

Доц. Йорданов обясни още, че тъй като нивото на заболеваемост в страната е различно,

ще се предприемат допълнителни мерки на регионално ниво.

Председател на Националния пандемичен комитет е здравният министър проф. Асена Сербезова, а в него влизат 23-ма членове, като има представители от всички ведомства.  Преди дни пък Сербезова инициира създаването на пандемичен комитет, който е само от експерти на Здравното министерство.