Разхлабват още мерки у нас (КОИ И КОГА+ВИДЕО)

Разхлабват още мерки у нас (КОИ И КОГА+ВИДЕО)

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов обяви кои мерки у нас ще бъдат разхлабени и какви препоръки са дали на БПЦ за Цветница и Великден. 

По думите на проф. Костадин Ангелов в храмовете задължително трябва да се спазва дистанция от 1,5 метъра, да се влиза с предпазна маска, която да покрива носа и устата. Освен това трябва да бъде осигурен дезинфектант на входовете и изходите на църквите. Освен това трябва да се регулира потока на хората, които влизат в църквите и да се поставят табла с указание за движението на потока, да има осигурени коридори за в-ход и изход. Целесъобразно е вярващите да не докосват иконите и реликвите, а по отношение на върбовите клонки – препоръката е те да се раздават извън църквите“, каза министърът в оставка проф. Ангелов. Той поясни, че препоръките са сходни с миналогодишните. По думите му целта е да се избегне струпване на много хора на едно място. Здравните власти уточниха, че достъпът до храмовете ще е свободен, но препоръката към хората е да посещават църквите, когато няма струпване.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че вече четвърта седмица подред намалява средната заболеваемост за страната. Той посочи, че вече е паднала под 500 на 100 000 души , а от вчера дори и под 400 на 100 000 души. „Надяваме се да е устойчива тази тенденция. Това ни два възможност постепенно да се разхлабят противоепидемичните мерки, без да се поема голям риск,“ обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той предупреди, че празниците са хубаво нещо, но неспазване на мерките може да обърне тенденцията, предупреди той.

Министърът на здравеопазването в оставка обяви и допълнителното разхлабване на мерките. Определени сектори са приоритет за държавата – образование, културата, спорта и здравеопазването”, коментира министърът в оставка. По думите му след като бъде удължена извънредната противоепидемична обстановка ще издаде заповед, с която след 10 май ще бъде увеличен броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Дотогава министърът в оставка очаква предложение на образователния си колега как точно да бъде направено това. „От утре ще бъдат отворени езиковите и образователни центрове”, обясни проф. Ангелов

Със заповед, която се чака да излезе до края на деня от утре се разрешават груповите занятия школи, отварят езиковите и образователните центрове при спазване на дистанция от 1,5 м, носене на маски, дезинфектиране и проветряване, съобщи здравният министър в оставка. В областта на спорта се допускат мероприятия на открито с до 30% публика, при дистанция 1,5 метра и маски. Броят на публиката обаче е ограничен до 1000 души в сектор.

По отношение на туристическия сезон от 1 май в страната ще се влиза по три начина. със завършен ваксинационен курс, отрицателен PCR или с документ за преболедуване в последните 6 месеца, съобщи още проф. Ангелов.

Здравният министър допълни, че на 12 часа се следят епидемичните данни в страната. „Ситуацията е напрегната след толкова време на пандемия. Духовното здраве на хората е много важно. Надявам се, че хората са разумни“, коментира още министърът в оставка и напомни, че все още не е приключила пандемията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.