0

О т петък до края на май ще важат и хартиените рецепти. Удължаването на срока, в който ще могат да бъдат издавани и бели, и електронни рецепти е , тъй като болниците не са готови да преминат изцяло към е-рецепти. Това обяви по време на брифинг зам.-здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков. 

От петък до края на май ще важат и хартиените рецепти. Удължаването на срока, в който ще могат да бъдат издавани и бели, и електронни рецепти е , тъй като болниците не са готови да преминат изцяло към е-рецепти. Това обяви по време на брифинг зам.-здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков. 

Удължаването на срока, в който ще важат и хартиените рецепти, ще бъде обнародено в Държавен вестник в петък. Затова рецепти, издадени след 1-и май до обнародването на решението в Държавен вестник, не би следвало да се изпълняват. „Пациентите не бива да очакват от аптеките, че те ще изпълняват рецепти в нарушение на сегадействащото законодателство”, каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Само рецепти, изписани преди 1-и май, са валидни и за този кратък период от време, докато настъпи промяната”, уточни и зам.-министърът.

Рецептите на пациентите с хронични заболявания, които важат за 3 месеца, ще са валидни до изчерпване и на последния отрязък от рецептата.

„Все още болничната система не е готова. В края, когато се изписва пациента, се изписва рецепта. Със сега действащата нормативна уредна тя не би могла да се изпълнява в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, обясни д-р Петков. Той увери, че ще бъде последното отлагане на преминаването само към електронни рецепти.

Д-р Нели Нешева от УС на БЛС обясни, че ще поканят всички болнични директори. „И болничните лекари изписват лекарства и затова ще трябва да съберем директорите, които трябва да въведат необходимия софтуер, така че когато пациентът си тръгва от болница, лекарствата му, изписани в епикризата, да бъдат също на електронна рецепта, така че да могат да се изпълняват в облака”, каза тя. По думите ѝ джипитата и специалистите в извънболничната помощ са готови да работят само с електронни рецепти.

От Българския фармацевтичен съюз заявиха, че аптеките имат готовност да изпълняват е-рецептите. „Има аптеки, в които не са виждали електронна рецепта, така че няма и как да изпълнят такава. Като цяло не считаме, че след 3 седмици тези, които на са били готови, ще бъдат готови. Положителното е, че се задават европейски стандарти, които следваме”, каза още председателят на БФС.

Пенков посочи, че към момента иа 100 000 са издадени е-рецепти. От тях само  3 000  са неизпълнени по пилотния проект.

Д-р Нешева допълни, че болничният лист би трябвало да стане електронен, когато е изцяло готово електронното проследяване на историята на заболяването