Здравният министър: Три варианта кога ще имаме колективен имунитет (ВИДЕО)

Здравният министър: Три варианта кога ще имаме колективен имунитет (ВИДЕО)

В края на лятото страната ни ще има колективен имунитет. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в страната. По думите му това е песимистичната прогноза.

Здравният министър посочи, че през април страната ни ще получи над 324 хиляди дози ваксини, като това ще позволи да се правят по 20 хиляди дози на ден от ваксината на Pfizer, пресметна Ангелов. Той добави, че през последната седмица на април се очаква страната да получи първата голяма доставка от договорените извънредни количества дози – 138 060 дози. През май ще се очаква да пристгнат 1 милион 505 хиляди дози, което ще позволи да се правят по 50 хиляди дози от ваксината на Pfizer на ден при добра организация. През юни ще получи страната ни 1 милион 645 хиляди дози ,което ще позволи да се поставят по 55 хиляди дози на ден от Pfizer. На база очакваните количества ваксини, здравният министър направи и прогноза кога страната ни ще постигне колективен имуните.

„Тук мога да ви дам три сценария за постигането на колективен имунитет, като слагаме и броя на излекуваните българи. Първият сценарий е оптимистичен сцецарий за постигане на колективен имунитет в края на юни. Вторият сценарий е реалистичен -за постигане на колективен имунитет в края на юли и песимистичен сценарий постигане на колективен имунитет в края на август. Всичко зависи от организацията на ваксинационният процес и от кампанията, която ще провеждат колегите, които ще организират темпа на ваксинацията“, пресметна още здравният министър.

„Справяме се и с третата вълна на COVID-19. Мерките бяха навременни, пълноценни, дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най голямата тежест, която носим като лекари. Ние лекарите не  помним излекуваните, а тези които сме загубили", заяви още проф. Ангелов. Той посочи че, тенденцията за намаляване на хоспитализираните продължава. По думите му се очаква през следващите седмици тази тенденция да бъде още по-чувствителна в следствие на спада на заболеваемостта.

"Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните", каза още той. 

„Обърнахме тенденцията излекувани потвърдени“, каза още проф. Ангелов. По отношение на болничните легла отново се наблюдава тенденция на национално ниво за намаляване на тежките и леките случаи. В момента в страната общо 67% е заетостта на леглата.

По повод разформироването на щаба, здравният министър посочи, че е логично решението. Заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. Логично е щабът да бъде раформирован в края на мандата, допълни той.

„Здравеопазването не може да бъде боксова круша на политици. Нека сме максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб е логично да се разформирова в края на мандата, тъй като е над институционална структура която координира държавни органи. Тоест логично е следващият премиер, който и да е той съгласно неговите разбирания да създаде такъв консултативен орган. Нека не се търсят задни мисли зад това решение“, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите. Държавният здравен инспектор посочи, че 570 на 100 000 е средната заболеваемост за страната за 14 дни.

"Последните дни тя е около 515-520, като се надявам следващата седмица да падне под 500 средно за страната", заяви още доц. Кунчев. По думите му в страната отделните области не са с толкова драстични разлики. Най-висока заболеваемост има в София, Варна, Русе, Перник, София област и Бургас. На ниска е заболеваемостта във Видин, Разград, Кърджали и Габрово.

„От епидемиологична крива ясно се вижда оформилия се спад в заболеваемостта, който продължава трета седмица и върви с еднакъв темп и ако го запазим вървим към приключване на третата вълна, но все още сме далеч от нормалните показатели“ коментира още доц. Кунчев

С най-висока е заболеваемост продължава да има в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев. В момента "огънят" е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа.

По отношение дали ще бъде удължена епидемичната обстановка, Ангелов посочи, че решението ще бъде взето в през последната седмица на април, на заседание на МС. „Лично аз мисля,ч е тя трябва да бъде удължена с един месец и да се даде възможност на новото правителство да вземе решение дали да я удължава или не.“, коментира здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов обяви, че се обмисля ново разхлабване на мерките, което ще касае театрите. „Обмисляме за театрите, при които в момента капацитета е 30%, да бъде увеличен на 50%.”, каза проф. Ангелов и поясни, че по всяка вероятност до края на деня ще има заповед за това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.