България е на 20  място в Европа по заболеваемост от COVID-19 (ВИДЕО)

България е на 20 място в Европа по заболеваемост от COVID-19 (ВИДЕО)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от COVID-19 и на второ по смъртност. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че България вече е извадена от високорисковите зони от института Робът Кох, и вече е в рисковите. „Това е заслуга на всички нас, всички българи“, каза министърът в оставка и изтъкна, че вчера е постигнат рекорд с над 32 хиляди  ваксинирани за деня. Проф. Ангелов подчерта, че целта е да се поставят 50 хиляди дози на ден. „Скоро ще стигнем милион ваксинирани и половин милион преболедували“, каза още здравният министър.

Здравният министър изтъкна, че има трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта, смъртността и хоспитализираните. Той посочи, че заетостта на леглата в болниците  е 47% с неусложнените случаи и 51% за интензивни легла. „Вече има спокойствие в лечебните заведения“, каза министърът и добави, че само в 4 области има повече настанени в интензивните отделения- Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора.

Съотношението излекувани новозаразени е 2 към 1. „Няма нито една област в червено на карта на България“ посочи още министърът. Той посочи още, че най-много поставени ваксини са във възрастовата група между 25 и 49 години, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 години.

По време на празниците ясно си е проличало, че  българите предпочитат ваксината на Pfizer. Данните показват, че  от нея са поставени на 30 април над 9775 дози, на 1 май 4609, на 2 май 2634, на 3 май 6100,  на 4 май 6444 дози . Най много дози са поставени в лечебните заведения в "Пирогов"- 5881, ВМА 4654, „Св Анна“ 2275 дози. 

По отношение какво ще се случи с оперативния щаб и епидемичната обстановка , министърът в оставка обясни, че следващият премиер ще вземе решение какво и как да се прави. „Ясно е, че излизаме от третата вълна“, каза министърът и даде за пример празната зала в която се дава брифинга. По думите му интересът към COVID-19 спада и добави, че всичко е постигнато с  много по-нисък индекс на строгост на мерките, благодарение на науката.

Проф. Костадин Ангелов обясни, че има възможност зелените коридори да бъдат удължени и след 9 май. Това зависело от броя дози с които се разполага, ако са достатъчно ваксинационния щаб ще вземе решение за удължаване на зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19.

Здравният министър коментира още, че няма усещане, че данните са изкуствени занижени заради празниците. Той посочи, че има ясно тенденция за спад на заболeваемостта. „Ние сме на първа линия, освен теория сме видели и много от практика. Гледаме числата на 12 часа. Към настоящия момент сме абсолютно спокойни, много е важно как ще се управлява пандемията от тук нататък с всички мерки, които трябва евентуално да се разхлабват или затягат. Най-важно е вакснинационият процес да продължи със същата сила. Колкото повече са ваксинирани, толкова повече мерките ще стават един неприятен спомен“ коментира още министърът в оставка.

Запитан какъв съвет би дал на следващия министър, проф. Ангелов каза, че съвет се дава, ако се поиска. По отношение на това дали трябва да продължат брифингите, според него трябва да продължи да се информира българското общество. „Страхът започва там където свършва информацията“, каза министърът и посочи, че решението зависи от тези, които са след тях. „Ние ще проведем разговор с колегата, който и да е той, но не е честно да разказвам какво ще си говорим“, каза проф. Ангелов. По отношение на това как трябва да се действа в сферата на туризма, той посочи, че досега се е работело по стройна система за следене на мерките и на 12 часа са се обобщавали на данните независимо празник или делник е. Подчерта и че е важно да се слуша мнението на експертите, особено тези с голям опит.

Няма регистрирани случаи на индийски, бразилски или южноафрикански щам у нас, но за съжаление в наши съседни държави има засечени такива случаи, каза от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че е много важно да се спазват карантинните мерки, особено гражданите, които се връщат от чужбина. Той посъветва тези хора да не се събират на следващия ден с близките си. Проф. Кантарджиев добави, че у нас от мутациите циркулира само британския вариант, той е почти 100% разпространен у нас.

Директорът на Националният център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни още, че COVID-19 мутира четири пъти по-малко от вируса на СПИН и осем пъти по-малко от вируса на грипа. По думите ми всеки щам, предавайки се от човек на човек, мутира около 35 пъти на година. Той подчерта, че мутацията се получава, когато ваксинирането е неравномерно. Затова и ЕС да полага толкова усилия ваксинирането да стартира едновременно във всички държави-членки и да върви равномерно, обясни още проф. Кантарджиев. Той обясни още, че основната защита от мутациите е клетъчния имунитет. „Няма такъв наложил се генетичен щам, на който ваксините да не действат“, обясни ще директорът на НЦЗПБ.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата от своя страна обясни, че Европейската агенция по лекарства е стартирала ускорена оценка на Pfizer за прилагането й във възрастовата група 12-17 години. По думите му ако са положителни данните може да се позволи имунизирането на деца над 12 години. Подобни стъпки се очаква да бъдат предприети и за ваксината на Moderna. "Реално още от юни може официално да стартира имунизиране на деца във възрастовата група 12-17 години", каза още Богдан Кирилов.

95 597 електронни рецепти са издадени са издадени досега, отчете още министърът. в оставка. По думите му от началото на май, за един ден са издадени над 50 хиляди рецепти. Проф. Ангелов изтъкна, че през юли е поел ангажимента за електронна рецепта, електронно направление и електронно досие, а началото е сложено. Последното удължение  е до края на месеца, за да може ДКЦ-тата и лечебните заведения да си оправят софтуерните програми, с които разполагат ,каза още министърът. „Ако искаме да имаме пълноценно пациентско досие то трябва да се пълни с информация, част от тази информация са лекарствата, които се изписват на всеки отделен пациент. Идеята е тази информация да се използва навсякъде в страната и да се синхронизира с европейските системи“, посочи още министърът в оставка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.