Маските, микровълновите печки и очилата ни пазят от COVID-19 (ОБЗОР+ВИДЕО)

Маските, микровълновите печки и очилата ни пазят от COVID-19 (ОБЗОР+ВИДЕО)

Носенето на маски, претоплянето на храната в микровълнова печка за две минути и носенето на очила ни пазят от COVID-19. Това и четирите Д-та – дистанция, дисциплина, дезинфекция и витамин Д са начините, които могат да намалят възможността да се заразим с коронавирус, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от тях. Всички трябва да мислим за нашето здраве и за това на околните. Ако някой е болен, тя може да те запази с над 30%. Маска ще спаси и от коронавирус. Най-важното е контролът и самоконтролът”, заяви Кантарджиев. Той подчерта, че не трябва постоянно да се стимулира имунната система – трябват правилно хранене, спортуване и добри емоции. „Който не издържа, да не гледа телевизия. Преекспонирането доведе до недоверите и страх в обществото”, смята проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести подчерта,  че случаите са толкова много, че бързо се възприемат бързите антигенните тестове в приемните отделения на болници, училища, лекарски кабинети, трудови колективи. „Това е първият скрининг за коронавирус. Тестът трябва да се взема от добре обучен служител – лекар, фелдшер, сестра. Тези тестове не са по аптеките, защото най-важното е правилното вземане на материал от носоглътката”, каза проф. Кантарджив. 

„Обсъжда се дали у положителните бързи тестове да се приемат като доказателство за зараза с коронавирус, или трябва да се прави допълнително PCR”, каза още проф. Кантарджиев. Той обясни, че те не са толкова чувствителни колкото PCR -ът, но сега  той става за ден, а след седмица ще се чака  2-3 дни, тъй като лабораториите вече са натоварени. „Ще става изоставане. Хората се изморени, техниката не издържа”, каза още шефът на НЦЗПБ.

Рекордна е заболеваемостта през последните 3 дни у нас, отчете здравно министерство - над 220 души на 100 000 население. Седмичният анализ сочи, че 14-дневната заболеваемост у нас надхвърля 120 души на 100 000 население. Това отчете зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Като цяло седмичният брой на заболелите нараства със 102%. Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години.

В 18 области е регистрирана заболяемост над 120 000. В други 5 пък заболяемостта е над 60 на 100 000 и се наблюдава ежедневен приръст, отбеляза Пенков. Само Видин и Добрич са с по-малко случаи.  На тази база на България се нарежда на 21 място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров.

За последната седмица броят на смъртните случаи пък е нараснал с 50%. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и на 4-о на Балканите. Най-честите жертви на COVID-19 са между 70 и 79-годишна възраст.

Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, заяви още зам.-министърът. 7% от всички приети в болница имат нужда от интензивно лечение.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов .В същото време медиците изнемогват. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”,  призова проф. Балтов. Той посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение ще бъдат разкрити още 30 легла за персонала и 30 легла за лекуване на среднотежките случаи.

Директорът УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов посочи, че лечебното заведение не прави изключение от останалите в страната.

С нарастване на заболяемостта в столицата със заповед на СРЗИ в 22 лечебни заведения са били разкрити общо 556 легла, от тях 102 са интензивни. С новата заповед на здравният министър, с която всички болници в „червената зона” трябва да се разкрият ковид отделения,  във всички 73 лечебни заведения са разкрити още 254 легла, от тях 33 интензивни, обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.